— Det var fullstendig uvirkelig. Livet stoppet helt opp. Alle krefter gikk med til å holde seg oppreist, og jeg følte at jeg sloss mot skygger, sier han.

Incestanmeldelsen kom fra datterens skole og barnevernet. Bakgrunnen var at tenåringsjenten fikk atferdsvansker på skolen etter å ha opplevd en opprivende skilsmisse mellom sine foreldre. Skolens rådgiver innledet samtaler med jenten og koblet inn barnevernet for å finne ut hva som var galt.

— De fant ut at min datter utvilsomt var blitt seksuelt misbrukt av sin far og at hun i tillegg var narkoman, forteller Dingsør.

- Presset til sex-løgn

Sex-anklagene førte til at han mistet foreldreansvaret til jenten, som ble plassert i fosterhjem og senere i tiltakshjem på Sørlandet.

Men politiet fant ingenting som støttet incestanklagene. I september i fjor ble Dingsør fullstendig renvasket for alle incestbeskyldningene. Straffesaken mot ham ble avsluttet som intet straffbart forhold.

— Hvordan endret ting seg da du ble renvasket?

— Ingenting forandret seg. Min datter fyller snart 19 år og bor fortsatt på tiltakshjemmet. Hun har fått store psykiske problemer og har tapt to skoleår. På et tidspunkt klarte de til og med å presse henne til å si at jeg hadde voldtatt henne. Nå sender hun meg tekstmeldinger og spør om jeg noen gang kan tilgi at hun ble med på løgnen. Selvsagt tilgir jeg henne.

Fikk advarsel

— Har du noen tanker om hvordan incestanklagene mot deg ble til?

— Jeg tror enkeltpersoner innen styre og stell ville ramme meg fordi jeg gjennom Foreningen 2 Foreldre har engasjert meg voldsomt i en rekke barnefordelingssaker hvor foreldre er blitt behandlet urettferdig. Faktisk ble jeg advart av noen kjente: «Bare pass deg, Endre. Snart tar de deg også». Jeg tror den advarselen hjalp meg å takle det når det skjedde, sier Dingsør, som nå har politianmeldt Bergen kommune, barnevernet og datterens skole. Han har også varslet et erstatningskrav på flere hundre tusen kroner.

— Hvordan ser du for deg fremtiden for deg og din datter?

— Jeg håper at hun kommer hel gjennom dette, og at vi en gang kan få familien til å fungere igjen som før, men jeg vet det vil ta lang tid, sier Dingsør.

Fortsetter kampen

Tobarnsfaren står fortsatt oppreist, noe han selv mener kan tilskrives jernvilje, universitetsutdannelse i jus og psykologi, samt gode støtte fra venner og familie.

— Men jeg er heldig som har klart meg. De aller fleste faller fullstendig sammen etter noe slikt, sier Dingsør.

Derfor kjemper han nå videre for fedre som opplever det samme som ham, gjennom organisasjonen Nasjonal Støttegruppe Mot Falske Incestanklager.

Han ønsker å gi følgende råd til menn som havner i samme situasjon:

— Vær åpen overfor familie, venner og omverdenen om hva du blir beskyldt for. Da stopper du all spekulasjon og baksnakking, poengterer Dingsør.

VIL HJELPE ANDRE: Endre Dingsør ble uskyldig anklaget for incest mot sin tenåringsdatter. I fjor ble han renvasket av politiet. Men familielivet er i grus. – Jeg håper at jeg og min datter en gang skal kunne fungere sammen slik som før, til tross for lidelsene vi er blitt påført, sier han.
FOTO: EIRIK BREKKE