ASBJØRN GRAVÅS

— Det er ikke bekreftet ennå, og vi tør nesten ikke si det, men vi tror vi er forbi Rimi, sier eier- og ledertroikaen i Reitan-gruppen. Bare tanken får pappa Odd Reitan (52) og sønnene Ole Robert (32) og Kjell Magnus (29) til å glise om kapp.

Korrigert for virksomhetene som ble solgt unna i fjor - Rema 1000 i Polen og Slovakia, kjedene Vita og Esthetique samt andelen i islandske Baugur - kan hele Reitan-gruppen notere en omsetningsvekst på tolv prosent fra 2002 til 2003 til 27,7 milliarder kroner. Etter de samme korrigeringene viser driftsresultatet en økning på ni prosent.

Ved siste årsskifte omfattet Reitan Handel 1871 utsalgssteder. Medregnet 21 butikker i Slovakia som drives på lisens, finnes det 504 Rema 1000-enheter, hvorav 375 i Norge, 107 i Danmark og én i Sverige. Av Narvesen og Pressbyrån er det til sammen 1190 utsalg i Norge, Sverige og Latvia, av 7-Eleven 193 i Norge, Sverige og Danmark.

Sjefen sjøl bemerker at markedene er forskjellige. I Danmark har Rema 1000 riktignok aldri tapt penger, men overskudd å snakke om har den danske virksomheten gitt først nå i det siste. Drømmen om et handelsselskap som rettmessig kan kalle seg skandinavisk, har heller ikke Odd Reitan gitt slipp på.

— Vi har en kontantstrøm som hver eneste dag gir oss vel fire millioner kroner til finansiering av ny vekst, til å betjene gjeld og betale skatt, sier Odd Reitan for å illustrere hvor bra det går med Reitan-gruppen.

Målet om å bli kvitt «oppkjøpsgjelden» som på det meste var oppe i 3,6 milliarder kroner, er også nærmere. 2,2 milliarder gjenstår fortsatt, men ved årets slutt skal gjelden være ned i halvannen milliard. I betraktning både av at de danske medeierne er kjøpt ut av Rema 1000 Danmark og at Sense er blitt et heleid Reitan-selskap, synes ledelsen gjeldskrympingen er respektabel.

Rema 1000 er stadig pengemaskinen i systemet. Omsetningsveksten i fjor var på vel ti prosent, og hittil i år har kurven gått like bratt oppover.