Ifølge prognoser fra Statnett vil forbruket komme opp i 23.200 megawatt mellom klokka 8 og 9 mandag morgen. Grensen for hva nettet tåler er rundt 23.000 MWh. Norge kommer til å importere 1.000 MWh fra Danmark i denne timen for å ha noe i reserve hvis en feil oppstår.

— Hvis prognosen holder, er dette en solid ny rekord. Men vi har ikke noe problemer med det, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæther i Statnett til NTB.

Han sier at det er unormalt at Norge må importere strøm i en slik kuldeperiode som landet nå opplever. Hittil har Statnett klart å levere nok strøm i slike maksimalperioder.

Søndag kveld ble det brukt 22.030 megawatt mellom klokka 18 og 19.

Statnett er ansvarlige for overføringen av strøm på det norske strømnettet. Statnett inngikk før denne vinteren en avtale med flere av de største bedriftene i Norge om at disse kan redusere strømforbruket i visse perioder mot en økonomisk kompensasjon. Det er den kraftkrevende industrien som suger mest strøm fra nettet. Dette tiltaket er ennå ikke brukt, og vil heller ikke bli brukt mandag hvis ikke noe uforutsett oppstår.

Kulda fortsetter til uka, melder Det norske meteorologiske institutt.

— Det blir fremdeles kaldt over hele landet mandag. Kanskje blir det litt mildere på Østlandet, men til gjengjeld blir det mer vind, sier Knut Restad ved Meteorologisk institutt til NTB.

NTB