Saken som har fått navnet «Broken Lorry», er en av de største etterforskningssuksessene til Kripos noensinne. I alt er 40 personer siktet og tiltalt i minst fem forskjellige rettssaker som kommer i kjølvannet av beslaget den 8. juni i fjor sommer. De fleste er marokkanere eller nederlendere med marokkansk bakgrunn. Saken som starter i Oslo tingrett mandag, er den fjerde i rekken.

– Det er en omfattende sak med ni personer på tiltalebenken. Det er den mest omfattende i komplekset, sier statsadvokat Petter Mandt til NTB.

– Ekstremt mye

Nesten 11 kilo heroin til en verdi av flere titalls millioner kroner, og nesten 200 kilo hasj ble beslaglagt i traileren den 8. juni i fjor. Tidligere på vinteren hadde tollere stanset en personbil med 10 kilo heroin fra det samme nettverket. Det var det som utløste etterforskningen hos Kripos.

–11 kilo heroin er en ekstremt stor mengde narkotika og en svært alvorlig sak, sier Mandt.

Politiet registrerte herointørke etter at de i fjor sommer avslørte det omfattende smuglernettverket. Beslaget utgjør mellom halvannen og to millioner brukerdoser heroin, dermed var en betydelig forsyning til brukermiljøet beslaglagt.

Organisert

De ni som sitter tiltalt i Norge nå er foruten smugling av narkotika i store kvanta, også tiltalt for å ha brutt straffelovens bestemmelser om organisert kriminalitet. Dette kan utløse en forlengelse av straffen med flere år.

Selv om en rekke personer allerede er dømt sitter den påståtte gjerningsmannen fremdeles varetektsfengslet i Nederland og venter på utlevering til Norge. Sammen med to brødre skal han ha utgjort ledelsen i den omfattende organisasjonen som har smuglet narkotika i stor stil og for enorme verdier.

I fjor fant norske tollere og politi drøyt 90 kilo heroin i Norge. Ett av funnene var en koffert med 45 kilo som ingen plukket opp fra bagasjebåndet på Værnes flyplass. Av de resterende 60 kiloene som ble tatt, sto det marokkansk-nederlandske nettverket for en tredel.

REKORDBESLAG: I januar 2006 gjorde politiet et av norgeshistoriens største beslag av heroin og hasj, noe som satte politiet på sporet av et omfattende smuglernettverk.