– Her på Finse må vi helt tilbake til 1998 for å oppleve like mange turister ved påskens begynnelse. Det er veldig flotte forhold og godt med snø. Siden våren fortsatt lar vente på seg på Østlandet og andre steder, er det kanskje mer naturlig å velge fjellet enn båtpuss i år, sier informasjonssjef Merete Habberstad i DNT til NTB.

Så langt i påsken er det 16 prosent mer besøk på DNTs hytter i fjellet sammenlignet med samme periode i fjor. Det er hyttene i Rondane, på Hardangervidda, i Skarvheimen og i Sylan som har hatt mest belegg så langt. Til sammen har det vært mer enn 2.700 overnattinger på de betjente hyttene hittil i påsken.

Todelt

Habberstad mener at nordmenn har en sterk tradisjon for å dra til fjells i påsken. Det gjelder både de eldre og yngre blant oss.

– Mange deler påsken i to og tar seg fysisk ut på ski i første del, mens de besøker venner og familie i andre del, sier Habberstad.

Turistforeningen har i vinter økt tilbudet av gruppeturer med leder til cirka 1.000 fra 700 i fjor.

– Det er klassiske skiturer over vidde, og det er mer ungdomsrettede turer til topper og med telt – i alt stor bredde i opplegget. Gruppeturer er veldig sosialt. Der treffer man nye mennesker, og turene har vært fulle. Vi har til og med måttet sett opp ekstraturer, sier infosjefen.

Også i påsken blir det arrangerte gruppeturer til DNTs hytter mange steder i landet. Infosjefen råder interesserte til å følge med på Turistforeningens nettsider for å se om det er ledige plasser.

– Alle som kommer til våre hytter, får iallfall en madrass å sove på, om de ikke får eget rom. Men man kan bestille rom på forhånd, sier hun.

Storinnrykk

På Finsehytta har det vært stappfullt de to siste døgnene. Folk har ligget tett i tett i peisestue og til og med i dusjen.

Ifølge Habberstad finner folk seg lett i å bo så tett i en så uformell setting, borte fra stress og mas og til og med «off-line» (uten mobildekning) noen steder.

– Når man er fysisk sliten, sover man godt nesten uansett.

En av de andre hyttene som opplevde storinntrykk natt til søndag, var Krækkja på Hardangervidda. Vertskapet Kjell Slåtten og Elin Wiborg måtte til med fjerde bordsetning sent lørdag kveld, og hadde 208 gjester til frokost søndag morgen.

Betjeningen måtte også rydde ut møblene i peisestua lørdag kveld for å gjøre plass til 86 gjester som fikk madrass for natten. Hyttene i Rondane har også hatt flere gjester så langt sammenlignet med i fjor.

Forholdene i fjellet i starten av påsken er bra, og nysnø flere steder gir gode skiforhold, ifølge DNT.