MATS RØNNING, NTB

Ved siden av å ha lavinehunder, snøscootere og helikoptre i bakhånd, lanserer Røde Kors og turistforeningen et helt nytt hjelpemiddel foran påskeutfarten i år. En minibrosjyre med viktig informasjon om fjellvett og førstehjelp, samt andre nyttige tips, skal etter planen få ned antallet redningsaksjoner.

– Brosjyren er på størrelse med et bankkort, og kan med letthet få plass i lomma. Du bør også lese gjennom den før du legger ut på tur, oppfordrer generalsekretær Anne Mari Aamelfot Hjelle i Den Norske Turistforening.

Mer populært Mellom 200.000 og 300.000 nordmenn reiser til fjells hver påske. I år ser det ut til å bli ny rekord.

– Blir det pent vær i påsken, vil utfarten være større enn noengang, tror generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

– Vi har merket økt belegg på hyttene våre, sier Aamelfot Hjelle.

Turistforeningen har 373 hytter i den norske fjellheimen. De aller fleste er ubetjente.

– Vi kan dessuten skilte med et rutenett som i sum tilsvarer strekningen Oslo-Fijiøyene, sier hun.

Aamelfot Hjelle og kollegene har imidlertid hatt enkelte problemer med de kvistede rutene på høyfjellet.

– Det hender at reinsdyrene spiser kvistene, slik at rutene våre ikke blir helt nøyaktige. Derfor er det viktig at folk tar med kart og kompass på slike turer, sier hun.

450 aksjoner Hvert år er det cirka 450 leteaksjoner i Norge. Norges Røde Kors har i år over 250 hjelpekorps, med til sammen 4.500 frivillige, i forsterket beredskap. Og det er ikke bare til fjells Røde Kors skal passe på.

– Vi ser at stadig flere tilbringer påsken langs kysten, så i år vil vi også ha sjøtjeneste flere steder i Norge, sier landssekretær Eli Merethe Hageberg.

Generalsekretær Sven Mollekleiv minner om at Røde Kors også vil ta seg av dem som ikke kommer seg på ferie i påsken.

– Påsken er den tiden i året da det offentlige er stengt lengst. Eldre, funksjonshemmede og andre svake grupper trenger oppfølging i påsken. Også de mange enslige, mindreårige asylsøkerne vi har i mottak her i landet, trenger et tilbud, sier han.