510 alpinskader er omtrent dobbelt så mange som i fjor. 250 av de skadde er barn.

Lederen for hjelpekorpsenes landsråd, Ole Gladsø, mener nytt og godt alpinutstyr må ta deler av skylden for utviklingen.

– Forutsetningene til utøveren står ikke alltid i forhold til farten som kan oppnås, sier Gladsø fra Røde Kors´ påskesentral på Golsfjellet.

– Flinke fjellturister

Samtidig roser han folks oppførsel i fjellet.

– Vi har ikke opplevd å hente noen uten grunn, og folk er flinke til å ta vare på seg selv, sier Gladsø.

65 av de 963 er blitt hjulpet gjennom leteaksjoner, 161 er blitt hentet og seks personer har fått assistanse i forbindelse med skred.

Tallet for i år er likevel et stykke unna de siste årenes topp i 2005, da rundt 1.200 personer måtte ha assistanse.

Travelt for Folkehjelpa

Norsk Folkehjelp Sanitet kan fra sitt påskehovedkvarter i Tromsø også rapportere om en økning i tallet på aksjoner. De endelige tallene for i år er ikke klare, men organisasjonen har vært involvert i rundt 20 hendelser som betegnes som alvorlige.

– Det har vært alt fra transport av en person med vondt kne til stygge fall, epilepsianfall og folk med hjerteproblemer. Heldigvis har alt gått bra, forteller vaktleder Eva Vassnes.

Flate batterier

Det kalde været har skapt problemer for mange bilister, melder NAF, som har måttet gi 4.300 påskebilister bistand. I mer enn hvert fjerde tilfelle var problemet flatt batteri.

– Årets påske kom tidlig og det har vært svært kaldt mange steder i landet. Det er nok mange som ikke har vært forberedt på temperaturer ned mot 30 minusgrader, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Ellers har det gått i utforkjøringer, punkteringer og motorfeil.

Færre enn vanlig låste seg ute av bilen i år. Dette har sannsynligvis sammenheng med at flere nye biler har nyere biler med elektroniske låser, som ikke kan låses uten å bruke nøkler, tror NAF.

Bilhjelperne hadde mest å gjøre i Oppland, der nesten 500 bilister fikk assistanse. Minst hjelp trengte sjåfører i Finnmark, der det var 31 utrykninger.

Populære hytter

Den Norske Turistforening melder om 16.089 overnattinger på foreningens hytter den siste uka. Det er 15 prosent flere enn i påsken 2007. Og det manglet bare 28 overnattingsdøgn for å slå rekorden fra 2002.

Alle fjellområder bortsett fra Jotunheimen er blitt mer populære fra i fjor. Trollheimen topper lista, med 69 prosent økning i hyttebesøk.

Tallene fra DNT omfatter kun de betjente hyttene, og foreningen regner med at 25-30.000 personer til sammen har benyttet seg av DNT-tilbud i påsken.

Kommunikasjonssjef Merete Habberstad slår fast at årets påsketurister i fjellet har tenkt på sikkerhet, etter å ha gjort en uhøytidelig undersøkelse av hva folk har hatt i sekken.

– Kart og kompass eller GPS er med på turen. De aller fleste hadde i tillegg underlag, sovepose og vindsekk, slik vi anbefaler, sier Habberstad.