Den særmerkte steinblokka som stikk ut av fjellet 1150 meter over Sørfjorden er av reiselivsnettstaden Tripadvisor plukka ut som ein av verdas ti mest forbløffande stader å besøkja, i klasse med Antelope Canyon i USA, Golden Circle på Island og Uluru-fjellet i Australia.

— Slik omtale betyr veldig mykje. Trolltunga er marknadsført i berre eit par år, og besøket dit har auka meir enn vi rekna med, seier Hans Jørgen Andersen, reiselivsdirektør i Reisemål Hardanger Fjord AS.

45 millionar

Tripadvisor er rekna som verdas største reiselivsnettstad med 45 millionar besøkande i månaden, og med endå fleire brukarmeldingar av hotell og reisemål.

— Eit bilde eller video av spektakulære stader som Trolltunga på slike nettstader eller på sosiale media er blitt sett av ein halv million menneske på eit døger. Om ikkje alle er i stand til eller har ønskje om å dra dit, så fører det iallfall til at mange blir merksame på Noreg som reisemål, seier Hans Jørgen Andersen.

Hardingen Jostein Soldal driv guida turar til Trolltunga med selskapet Opplev Odda, og har registrert ein kraftig auke i turisttrafikken til attraksjonen ovanfor Skjeggedal i industristaden Tyssedal. Også han gler seg over den store internasjonale merksemda som Trolltunga har fått i løpet av berre eit par sesongar.

Tre trofé

— For mange utlendingar er turar til Trolltunga, Preikestolen og Kjeragbolten tre trofé dei må ha med seg frå Noreg. Desse stadene har vist seg å ha ei enorm trekkraft, og det er merkeleg å sjå korleis dei lever på debattforum og sosiale media, seier Soldal.

— Vi har ikkje talt dei besøkjande. Men i fjor kom det rundt 12.000 bilar og 30.000 personar til parkeringsplassen ved Ringedalsvatnet. Eg trur minst halvparten av dei gjekk til Trolltunga. Årets besøk er uvisst på grunn av snøen som låg i mai og juni og fuktig ferievêr. Men i fine periodar kom det 500 - 600 på ein dag.

— Har Trolltunga samme potensialet som Preikestolen i Ryfylke med sine over 120.000 besøkjande i året?

trolltunga029.jpg
ROAR CHRISTIANSEN

— I tilfelle må det tilretteleggjast transport med heis. For i dag er det ein fottur på 8 -10 timar opp til eit ganske høgt fjell. Men eg trur opp mot 50.000 besøkjande i året kan vera mulig, seier Jostein Soldal, som guidar folk til Trolltunga på Tysso Via Ferrata – "Himmelstien" via bratte trappetrinn og 350 jernbøylar i steile fjellveggen. Dei fleste går turstien til toppattraksjonen.

- Tøyer strikken

— Korleis oppfører folk seg på det usikra platået?

— Eg ser at nokre tøyer strikken og går lengre og lengre ut på spissen. Men dei fleste er ansvarlege, seier Jostein Soldal.

Trolltunga er ei stor, laus steinblokk som kviler stabilt på ei hylle i fjellet. Under er det eit fritt fall på om lag 350 meter.

Ifølgje Odda turistkontor er det råd for alle som er i normalt god form å ta seg opp til Trolltunga. Det er over 800 meter høgdeskilnad å forsera, og frå store deler av den merka stien er det eit flott utsyn over Ringedalsvatnet.

Glad hotellsjef

— Klart Trolltunga trekkjer folk til oss også. I sommar stod folk i kø for å komma opp dit og bli fotografert, seier Kolbrun Baldursdottir, dagleg leiar ved Tyssedal Hotell.

— I forfjor hadde vi eit amerikansk par på besøk som ville opp. Midt ute på tungespissen gjennomførte han sitt planlagte frieri til dama si, som ikkje visste nokon ting på førehand.

— Utruleg! Sjekk bilda, dei talar for seg sjølve. Eg såg fram til denne turen, meir enn til besøka på Preikestolen og Kjerag. Bildet på Kjeragbolten er vanskeleg å overgå, med Trolltunga gav oss den beste dagen av alle, er Tripadvisor.com-omtalen frå ein utanlandsk turist som var i Hardanger og Ryfylke i august i år.

FAKSIMILE: TripAdvisors nyhetsbrev.