Reiten kansellerte konsulentavtalen som skulle være en døråpner inn til oljefelt i Kurdistan i Nord-Irak fordi navnet på Røsjøs partner skulle holdes hemmelig, skriver Dagens Næringsliv.

Etter at Statoil ble avslørt for korrupsjon i Iran høsten 2003, tok Hydros daværende styreleder Egil Myklebust opp spørsmålet om det kunne finnes lignende tvilsomme avtaler i Hydro.

Reiten hadde allerede startet en intern etterforskning. Etterforskningen førte ikke til at den nå så omtalte Libya-avtalen ble belyst, men avdekket et helt annet forhold.

En avtale med Røsjø var etter det DN erfarer i ferd med å bli utvidet da Reiten avviklet den. Røsjø hadde gode kontakter i de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak, der store oljefelt lokket.

Men Røsjø nektet å oppgi navnet på sin partner, en fremstående fransk politiker. Nettopp dette hemmeligholdet var det som fikk Reiten til å reagere. Reiten mente hemmeligholdet kunne åpne for korrupsjon, fordi Hydro da ikke ville vite hvor pengene de utbetalte havnet.

Avtalen ble dermed kansellert umiddelbart og alle utbetalinger ble stoppet.

Reiten vil ikke kommentere konsulentavtalen og hvorfor han grep inn og kansellerte den. Fungerende kommunikasjonsdirektør i Hydro, Inger Sethov, vil heller ikke uttale seg om avtalen. Endre Røsjø har unnlatt å kommentere saken.