Da kong Harald og dronning Sonja dro til Hawaii på bryllupsreise som kronprinspar i 1968, reiste de med nye pass i navnene Tom og Eva Manstad.

Det viser dokumenter Dagbladet har fått tilgang til fra arkivet til det amerikanske utenriksdepartementet. Etter bryllupsfesten natt til 30. august for 42 år siden trodde alle de skulle direkte til Mexico, men i stedet dro de til Hawaii.

For å beskytte kronprinsparet fikk Slottet utstedt nye pass med dekkidentitetene Tom og Eva Manstad. Amerikanske myndigheter ville i utgangspunktet lage et sikkerhetsopplegg for de rojale gjestene, men gikk i stedet med på å slippe Harald og Sonja inn på vanlig turistvisum.

— Formålet var å slippe unna pressen og å gjøre det vanskeligere å finne oss, bekrefter Kong Harald overfor Dagbladet, via Slottets kommunikasjonsavdeling.

De gamle arkivene avisa har fått tilgang til, administreres i dag av National Archives and Records Administration (NARA) i Maryland, USA. Danmarks Dronning Margrethe brukte lignende taktikk året tidligere, og det var kong Olav som initierte den anonyme reisemåten.

— Jeg var hos Oslos politimester og fikk overlevert to pass. Han hadde vært forutseende nok til å sjekke med Interpol at de navnene han brukte, ikke var belastet. Dette hadde ikke jeg tenkt på, sier kronprins Haralds daværende adjutant, kaptein Jan August Ørner, til Dagbladet.