Verken Ving, Star Tour eller Apollo har mottatt noe rush av avbestillinger som en følge av at folk har fått mindre penger å rutte med. Salget av nye fritidsreiser går også stort sett som normalt, men de tre største turoperatørene er spente på hvordan sommersalget vil bli. Januar er vanligvis den beste salgsmåneden.

– Det er da barnefamiliene planlegger sommerferien sin, og det er de som merker høyere rente mest, sier administrerende direktør Gunnar Grosvold i Ving.

Voksne med penger på bok I vintermånedene er det helst godt voksne mennesker som drar til Syden.

– Mange i denne gruppen har penger på bok og tjener faktisk på finanskrisen. De slipper å snu på kronen, og unner seg en Syden-tur akkurat som før, sier Grosvold.

I oktober solgte Ving 99,6 prosent av turene sine. For november viser foreløpige tall at 96 prosent av flysetene er solgt, men salget for resten av måneden pågår fremdeles.

Venter lengre – Det eneste vi merker til finanskrisen, er at folk venter lengre enn før med å bestille turene sine. Nå selger vi flere reiser tettere opp mot avreise enn vanlig, sier direktør Grosvold i Ving.

Selskapet har redusert setekapasiteten kommende sommer med fire-fem prosent, men det ble bestemt før finanskrisen for alvor satte inn.

Apollo merker heller ikke noe til høyere rente og dystrere stemning hos folk flest.

– Vintersalget vårt ligger faktisk seks prosent over fjoråret. Sommersalget er på nivå med samme tid som i fjor. Det ser ut for at folk verner om sommerferien sin, selv om tidene er trangere, sier informasjonssjef Helen Begby.

Tregere med fjerne reisemål Star Tour merker imidlertid at folk begynner å kneppe igjen lommeboken.

– Ingen bransje er uberørt, sier informasjonssjef Lena Peterson.

Selskapet sliter først og fremst med å selge reiser før jul på to uker til fjerne reisemål.

– Vi har vært nødt for å senke prisene på turer til reisemål som Thailand og Florida, sier informasjonssjefen.

Lena Peterson tror at kundene kommer til å slå ring om hovedferien sin, mens det i 2009 kan bli tyngre å selge weekend— og storbyferier.

Bergenserne reiser som før Foreløpig ser det ikke ut for å bli noen stor dupp i salget på tradisjonelle Syden-turer ut fra Bergen.

– Første ledige sete ut fra Bergen er 23. november. Salget videre fremover ser også normalt ut, men vi har noen få prosent nedgang i salget av turer i vintermånedene, sier Lena Peterson.

Hun er spent på hvordan sommersalget blir.

– Vi tror likevel ikke på noen kjempesvikt. Vi regner med at Middelhavet og Europa fortsatt vil være populært, men kanskje kommer folk til å knipe inn litt på forbruket på reisemålene, sier informasjonssjefen i Star Tour.

Hvordan påvirker finanskrisen deg? Si din mening her.

Stavanger Aftenblad
Jan M. Lillebø