— De var utrolig frekke. Jeg var borte fra kofferten under ett minutt, mens jeg satte fra meg resten av bagasjen, forteller en eldre kvinne som tidligere i vår ble frastjålet kofferten sin idet hun gikk om bord på nattoget til Oslo.

Kvinnen la merke til en kvinne og en mann som sto like innenfor døren på toget, ved stedet der kofferten ble stående.

— Da jeg kom tilbake var både kofferten og paret vekke, sier kvinnen.

Ved hjelp av en snartenkt medpassasjer, en konduktør og en vekter, fikk hun kofferten tilbake.

— De løp etter tyvene, og fikk heldigvis fatt i dem, sier kvinnen.

Hun vil advare andre togpassasjerer.

— Det gjelder å ikke være godtroende, sier hun.

- Organiserte tyver

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB bekrefter at tyverier av bagasje på tog er et vanlig problem.

— Vi ser at det er grupper, som oftest med østeuropeisk bakgrunn, som opptrer på togene. Tyvene virker å være organisert, sier han.

Ifølge Colstrup skjer tyveriene både på fjerntogstrekninger som Bergensbanen og Sørlandsbanen, og på kortere strekninger. Verst har problemet vært på Østlandet, ifølge informasjonssjefen.

Tall fra politiet viser at det i fjor ble anmeldt 704 tyverier fra tog, buss eller trikk i Oslo politidistrikt. I Bergen sentrum fikk politiet melding om 117 slike tyverier.

— De fire første månedene i år er det kommet 46 anmeldelser, så det ser ut til at tallet blir noe høyere i år, sier politioverbetjent Siri Doksæter ved tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Verst i øst

Bergenspolitiet har foreløpig ikke merket seg noen tendens som kan tyde på organiserte bagasjetyver.

— Det skjer innimellom at folk blir frastjålet bagasjen sin på turen fra Oslo, men dette er nok vanligere i andre enden av Bergensbanen. Vi ser mer av organiserte grupper med lommetyver her i Bergen, sier Doksæter.

Ifølge Europeiske Reiseforsikring var 2007 rekordår for tap og tyveri av bagasje. En beregning viser at norske forsikringsselskaper utbetalte mellom 20 og 35 millioner kroner i erstatning for tyveri, tap og skader på bagasje i fjor. Mesteparten av bagasjen forsvinner under flyreiser, men en del blir også borte på reiser med tog, båt eller buss.

Ifølge Colstrup er det særlig i sommersesongen, og på togstrekninger med mange turister, at tyveriene skjer.

NSB forsøker å advare passasjerene.

— Jernbaneverket henstiller til kundene om å ta vare på bagasjen sin på stasjonen, vi gjør det samme om bord på toget, sier Colstrup.

- Pass opp for «hjelpere»

Han råder togpassasjerer til å være på vakt.

— Ikke minst hvis noen forsøker å være svært behjelpelig med bæring når folk skal av og på toget. Ikke alle som tilbyr seg å hjelpe har edle hensikter, sier informasjonssjefen.

Også Europeiske Reiseforsikring råder passasjerer til å passe godt på bagasjen.

— Legg den helst over setet der du sitter. Hvis du plasserer den i enden av vognen, bør du prøve å holde et øye med den, spesielt ved stopp på stasjoner. Og vær nøye på å ikke gå fra verdisaker i setet ditt når du for eksempel skal på toalettet. Tyveri på toget er ikke lenger noe som bare skjer i Sør-Europa, du må være like oppmerksom her hjemme, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland.

Har du vært utsatt for tyver? Del din historie her.

Ørjan Deisz