Dermed er persontransport for aller første gang blitt en del av momssystemet her til lands. Reiselivsbransjen har forgjeves forsøkt å forhindre at politikerne gikk løs på folks reiser for å øke statens inntekter. Men til ingen nytte. Mens forretningsreisende i praksis slipper den nye reisemomsen, må alle som legger ut på private reiser punge ut seks prosent ekstra.

— Det har vært svært liten oppmerksomhet rundt innføringen av moms på reiser. En av årsakene til dette er vel at satsen er lav, og at de fleste er så vant til at avgiftene bare øker. Lave billettpriser på eksempelvis tog- og flyreiser innenlands gjør vel også sitt til at seks prosent gjerne ikke utgjør den helt store summen, sier reisebyråleder for BTI Nordic i Bergen, Terje Gjerde, til Bergens Tidende.

— Men for en familie som skal til Nord-Norge i konfirmasjon, og som ikke fikk tak i de billigste billettene, blir det likevel penger av det.

Den nye momsen gjelder altså kun på reiser innenlands.

— En innenlands tilslutningsbillett til en utenlandsreise skal ikke føre til moms. Det skal heller ikke kreves moms på reiser som utlendinger foretar i Norge, legger Gjerde til.

Hotellovernattinger blir heller ikke momsbelagt i denne omgang.

Gjerde tror imidlertid at reisebransjen tør å øke alle sine priser på innenlandsreiser med nøyaktig seks prosent. Konkurransen om kundene er nå så hard at den reelle prisøkningen i noen tilfeller kan bli mindre for de reisende.