Inntil fredag var det oppdaget 120 tilfeller smittet av svineinfluensa, eller influensa A (H1N1) som er det nye navnet. Halvparten av tilfellene ble rapportert inn forrige uke. Det første tilfellet ble oppdaget i Norge 9. mai.

– Vi er nå i ferd med å endre både rapporteringsrutinene og rutiner for prøvetaking, sier overlege Karin Rønning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hittil har det vært sendt inn laboratorieprøver ved alle tilfeller av mistanke om svineinfluensa.

Nok med klinisk diagnose – Heretter vil det ikke være nødvendig å sende inn prøver ved relativt sikre tilfeller. Da vil det være nok med klinisk diagnose, slik det er vanlig ved influensa om vinteren, sier Rønning.

Det vil likevel bli tatt prøver når det er nødvendig av hensyn til mennesker i omgivelsene til den smittede, hos personer i en sårbar gruppe eller når det oppdages smitte hos personer som ikke har vært i kontakt med andre syke eller har vært på reise.

– Vi ønsker å forsinke utbredelsen så godt som mulig før vi har vaksine tilgjengelig. Vi vil spesielt overvåke tilfeller der det begynner å spre seg smitte i vårt samfunn uten kjente eksponeringssituasjoner, sier Rønning.

På sine nettsider vil folkehelseinstituttet i løpet av et par dager legge ut fortløpende rapporter om registrerte tilfeller.

– Vi vil se et hopp når vi får lagt inn tilfellene fra helgen og mandag, men deretter vil statistikken vise daglig nye tilfeller, sier hun.

England verst i Europa – Venter dere en stor økning?

– Vi regner med stadig flere tilfeller i ukene fremover, men går ikke ut med tall. I England ble det laget gode modeller for hvordan sykdommen ville spre seg. Utviklingen er likevel blitt verre enn de verste spådommene.

Ifølge National Health Service ble det oppdaget 55.000 nye tilfeller av influensa A sist uke i Storbritannia, og 29 personer er døde så langt, 26 i England og 3 i Skottland. NHS frykter at 30 prosent av befolkningen kan bli smittet, mens prognosene for antall døde varierer fra 3100 til 65.000 som verste scenario.

– England er hittil det landet i Europa med verst spredning. Vi vet ikke hvorfor. Men jeg tror viktige faktorer er at folk bor tett og at folk kommer tett sammen på skoler, T-baner og i gatene. De fleste tilfellene er oppdaget i store byer som London og Birmingham.

Dessuten peker Rønning på at England også er et transittland for folk som skal ut i verden, med flyplasser både for internasjonal og interkontinental trafikk.

Smittes på chartertur Mens det de første ukene ble oppdaget flest tilfeller i Norge blant personer som kom fra Mexico og USA, er det de siste ukene flest smittede blant folk som har besøkt kjente feriemål.

– De siste to-tre ukene har vi sett mest smitte blant folk som har vært i land som Spania, Hellas og Kypros, altså områder der mange reiser på chartertur.

– Er det aktuelt å advare mot å reise til bestemte steder?

– Vi har ikke hatt nok grunner til å advare mot noen steder ennå. Det er ikke sikkert vi kommer til å gjøre det heller. Men vi vil gå ut med informasjon. Så må de som skal reise selv vurdere om de er i en sårbar gruppe og hvilket helsevesen det er på stedet de skal til.

Vaksine først i november – Når kommer det vaksine mot svineinfluensaen?

– Trolig vil den ikke være klar for bruk før i slutten av november eller begynnelsen av desember. Fabrikkene jobber på spreng med å produsere vaksine. Men før vi vil ta den i bruk her i lande må den gjennom klinisk utprøving og godkjenning i EMEA, det europeiske byrået som godkjenner nye medisiner, sier Rønning.

Legevakten i Oslo har satt av et eget rom til undersøkelse av mistenkte tilfeller av svineinfluensa.
Stian Lysberg Solum / SCANPIX