Fram mot onsdag forventes store nedbørmengder, og meteorologene har nå varslet beredskapsmyndighetene i de aktuelle fylkene.

Ifølge en pressemelding fra Meteorologisk institutt er ikke nedbørsmengden stor nok til å kvalifisere til ekstremværvarsel, men på grunn av de store snømengdene kan situasjonen likevel bli vanskelig.

Store mengder

Varselet sier at det i Vest-Agder og Sørøst-Rogaland kan ventes opp mot 80 millimeter nedbør fram mot onsdag.

I innlandet faller den første nedbøren som snø eller sludd. Nedbøren vil falle i tre omganger. Først natt til mandag, så tirsdag formiddag og deretter natt til onsdag.

I tillegg vil det blåse kraftig vind, opp til sterk kuling i Rogaland. Temperaturen vil samtidig stige. Kombinasjonen av værfenomen gjør at Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) og Norges geotekniske institutt (NGI) sammen med Meteorologisk institutt følger situasjonen nøye. Det kan bli fare for både flom og snøskred.

Tung

Snøværet som de siste ukene har satt deler av Sørlandet ut av spill kan altså skape ytterligere problemer. Dersom regnet faller på snømassene vil snøen trekke vannet til seg og vekta øke betraktelig. Dette kan gjøre hustak og terrassegulv svært utsatt for kollaps.

Samtidig vil regnet føre til problemer fordi snøen har tettet til avløp. Vannet vil ikke ha noe sted å gjøre av seg.

MILDERE: Det blir mildere på Sørlandet, og da skal alt dette bli til vann. I tillegg kommer det mer vann fra oven.
Schrøder, Tor Erik