Lars Sponheim skal ikke ha vært avvisende til Bondeviks plan B, men lover ingenting foreløpig.

— Jeg gir ikke rødt lys, heller ikke grønt for en slik regjering, sier Sponheim til VG.

Mistet fire

Venstre kom ikke over sperregrensen på fire prosent, og fikk derfor bare to mandater inn på Stortinget. Det er er nedgang på fire mandater i forhold til forrige periode.

Dermed er sentrumsalternativet dødt, og Kjell Magne Bondevik undersøker nå altså mulighetene for andre regjeringsalternativer.

- Ingen plan B

Samtidig benekter KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland at partiet har en plan B.

— Vi må drøfte hva vi skal gjøre, for Høyre har vunnet et valg på en del løfter vi ikke kan være med å innfri, sier leder i KrF, Valgerd Svarstad Haugland.

— Vi har jo i valgkampen advart mot løftene Høyre har gitt i forhold til skatter og avgifter, som vi vet ikke er mulige å innfri uten at det går ut over viktige velferdsordninger i landet vårt. For KrF er det helt uaktuelt å være med i en regjering som står for reinspikka Høyre-politikk. Vi er selvfølgelig villige til å ha samtaler med Høyre etter dette valgresultatet, men vi må drøfte dette nøye, sier Svarstad Haugland til NRK.

Unødvendige bekymringer

Høyre-leder Jan Petersen svarer at Svarstad Haugland gjør seg mange unødvendige bekymringer når det gjelder å få gjennomført skattelettelsene.

— Vi har lagt på bordet beregninger som viser at dette er mulig å gjennomføre, sier Petersen.

Høyre-lederen møtte journalistene utenfor huset på Kolbotn etter noen få timers søvn i morges. Han understreket nok en gang at Høyre helst vil samarbeide med KrF, men at partiet også er innstilt på å samtale med Frp.

Stortinget kommer sammen igjen 10. oktober. Da må et nytt regjeringsalternativet være klart.

PLAN B: Ifølge VG skal allerede Kjell Magne Bondevik undersøkt om Venstre kan tenke seg å bli med på en regjering med Høyre og KrF. Partileder Valgerd Svarstad Haugland benekter derimot at KrF har en plan B.
FOTO: SCANPIX