— Da får vi svar på om stortingsgruppene kan gå for dette eller ikke, sa statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse i Asker søndag.

De tre stortingsgruppene skal orienteres mandag ettermiddag. Hvis de sier ja, er det mest sannsynlig at regjeringsplattformen presenteres for offentligheten tirsdag. Men Bondevik vil ikke si noe tidspunkt.

Han gir heller ikke noe klart svar på om Fremskrittspartiet vil få plattformen presentert samtidig med de tre stortingsgruppene, eller om Carl I. Hagen må vente til alle andre får den. Men han ser ikke noe poeng i å vente med å legge den fram til etter Stortingets konstituering tirsdag, der spørsmålet om stortingspresident blir avgjort.

Frps rolle

— Vi har sagt at Carl I. Hagen skal få se det dokumentet vi kommer fram til, og vurdere om han mener vår politikk er bedre enn politikken til en arbeiderpartiregjering. Det skal han få senest i det øyeblikk det blir offentliggjort, sa Bondevik.

Han er nøye med å understreke at Høyre, Venstre og KrF ikke tar Frps støtte for gitt. Flere medlemmer av Frps stortingsgruppe har uttrykt sterk misnøye over regjeringsforhandlernes holdning:

— Vi er fullstendig klar over Fremskrittspartiets viktige rolle. Vi har ikke sett for oss Frp som en del av vårt parlamentariske grunnlag, men vil forelegge dem vårt politiske grunnlag og håper å få støtte til et regjeringsskifte, sa Bondevik.

Han sier han tar på alvor at noen i Frps stortingsgruppe oppfatter dem som grunnleggende arrogante i forhold til Frp.

— Vi ønsker ikke å opptre som om et regjeringsskifte er uavhengig av Frp, sier han.

De tre forhandlingslederne var ikke i kontakt med Carl I. Hagen søndag, og sa det ikke var planlagt nye møter med ham.

Problemer avklart

De fleste vanskelige og viktige spørsmål er nå avklart mellom de tre partiene. Ingen vil si noe om hvor langt de har kommet i arbeidet med å finne en samlende stortingspresident, men de parlamentariske lederne møtes i Stortinget mandag klokken 11 for å diskutere dette. Samtidig har det vært hyppig kontakt mellom alle partiene om dette spørsmålet de siste dagene.

Lars Sponheim har tidligere sagt at han sannsynligvis blir parlamentarisk leder for Venstres tomannsgruppe på Stortinget mens Odd Einar Dørum blir statsråd. Men det kan tenkes at Sponheim blir statsråd i regjeringen likevel, fordi Bondevik ser det som ønskelig at alle partilederne er med i regjeringen.

— Det er et spørsmål partiet og jeg diskuterer fortløpende, sier Lars Sponheim.