• Snakk med Arbeiderpartiet, var rådet statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) fikk av sine egne lørdag. Men verken Ap eller Frp ble invitert til nye budsjettsamtaler i helgen.

Taktikk, tenkepause eller intern tautrekking. Uansett hva som ligger bak, regjeringspartiene inviterte ikke til nye budsjettforhandlinger i løpet av helgen.

— Det har ikke vært noen form for kontakt ut over arbeidet som skjer i finanskomiteen, sier Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen til NTB søndag kveld.

Det samme sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

— Heller ingen møter på hemmelig sted?

— Hadde det vært noe, ville jeg uansett ikke sagt noe om det, sier Sanner.

Om planene fremover sier Nilsen ganske enkelt "ingen kommentar".

Ingen krise

Regjeringens forsøk på å oppnå budsjettforlik har brutt sammen etter tur, først med Fremskrittspartiet, deretter Arbeiderpartiet og til sist SV.

Det betyr ikke at det hersker noen krisestemning, verken på Stortinget eller i regjeringen. Statsminister Kjell Magne Bondevik var tilsynelatende avslappet da han lørdag møtte sine egne på rådsmøte i Møre og Romsdal KrF. Bondevik slo fast at han tror det er over 50 prosent sannsynlighet for at han holder den neste nyttårstalen.

Og ennå er det brukbart med tid. Mandag har finanskomiteen den reelle fristen for å legge fram finansinnstillingen som formelt avsies onsdag 20. november. Det blir en innstilling uten flertall for noe budsjettalternativ.

Forhandlinger kan imidlertid skje på overtid, helt fram til finansdebatten 26. og 27. november.

Klimatrøbbel

Klimaet for eventuelle forhandlinger mellom regjeringspartiene og Frp ble ikke bedre i løpet av helgen.

På KrF-møtet på Åndalsnes sa Bondevik at "vi kom lenger i en reell prosess med Arbeiderpartiet enn med Fremskrittspartiet".

— Bondevik bidrar ikke til å avklare situasjonen, kommenterte Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen. Overfor NTB vil hun ikke si om partiet er beredt til å takke ja til nye forhandlinger.

— Vi får se hva de kommer med. Spørsmålet er om regjeringspartiene er villig til å ta oss på alvor, sier Jensen.

Ap mandag Mandag legger Arbeiderpartiet fram sitt alternative forslag til statsbudsjett.

— Jo, vi er sent ute, men det har sammenheng med at vi forhandlet om statsbudsjettet med regjeringspartiene. Derfor måtte vi vente, for dersom vi hadde kommet til enighet, ville Ap ikke hatt noe alternativt budsjett å legge fram, forklarer finanspolitisk talskvinne Hill-Marta Solberg.

(NTB)