• Regjeringen vil søke avskjed onsdag formiddag, sa statsminister Jens Stoltenberg i Stortinget i dag.

Stoltenberg fikk ordet ved åpningen av stortingsmøtet og kunngjorde regjeringens avgang presis klokken 10.15, melder NTB.

Han sa at regjeringen vil søke avskjed fordi det etter Fremskrittspartiets støtte til en ny trepartiregjering er flertall i Stortinget for et regjeringsskifte.

Regjeringen samles til ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 12. Deretter vil Kjell Magne Bondevik få i oppdrag å danne ny regjering.

Bondevik overtar fredag

Etter at Stoltenberg varslet sin avgang på Stortinget, vil han si til kong Harald at Bondevik er kandidat til å ta over. Kjell Magne Bondevik tar så turen til Slottet, hvor han blir spurt av kong Harald om han tar på seg oppdraget. Det svarer Bondevik selvfølgelig ja til.

I dag og i morgen vil det bli sprengjobbet med å få på plass kabinettet, det vil si de 18 statsrådene, samt et omfattende korps av statssekretærer og politiske rådgivere. Fredag morgen inntar regjeringen Stoltenberg Slottet for siste gang. Et par timer senere, nærmere bestemt klokken 12, samles den nye regjeringen Bondevik på Slottet. Klokken 13 tar de nye statsrådene over kontorene i regjeringskvartalet, og regjeringen Bondevik kan begynne å jobbe.

Tirsdag i neste uke vil regjeringen lese opp sin tiltredelseserklæring på Stortinget. Torsdag og fredag blir det så en kombinert tiltredelses— og trontaledebatt.

Splittet Frp

Carl I. Hagen erklærte tirsdag kveld at Frp støttet et regjeringsskifte. Avgjørelsen falt etter flere dager med opphisset debatt i partileiren. Men det er ikke noe samlet Frp som stiller seg bak Bondevik-regjeringen.

Hagen unnlot ikke å nevne at partiets stortingsgruppe er sterkt i tvil og splittet. Men et flertall i gruppen sa ja til Bondevik II, etter at Carl I. Hagen selv rådet sine partifeller til dette, men også partilederne var i tvil.

Men mens Carl I. Hagen håper at sjakktrekket med å støtte innsettelsen av Bondevik vil føre til at partiet for alvor tas inn i varmen i det politiske Norge, er regjeringspartiene fortsatt avvisende.

Kjell Magne Bondevik sier Frp "er et opposisjonsparti" og at han anser det for ýuaktuelt å utvide regjeringen i løpet av stortingsperioden."

Prøvetid for regjeringen

Carl I. Hagen, derimot, sier at den siste uken har gjort det helt tydelig at regjeringen ikke kan opptre uavhengig på Stortinget og at regjeringen vil være sterkt knyttet til Frp.

— Når dere ser hvor avhengig regjeringen er av Frp, så har en regjeringsdeltakelse fra Frp ikke rykket lenger unna, sier Hagen.

Men han er helt på det rene med at Frp enn så lenge ikke er en del av regjeringens parlamentariske grunnlag. Det sier han også for selv å stå fritt.

— Vi gir regjeringen en prøvetid til fremleggelsen av statsbudsjettet neste høst. Da er prøvetiden ute. Vi varsler på en måte at det ikke vil bli gitt ved dørene, sier Hagen. Han påpeker at dette særlig gjelder hvis regjeringen først forsøker å få til et forlik med andre partier.

Frps nøkkelrolle

Han er også nøye med å varsle at han forventer en skikkelig forhandlingsrunde rundt behandlingen av neste års statsbudsjett.

Carl I. Hagen gjentok flere ganger at stortingsgruppen var sterkt i tvil og han la vekt på at "Frp på nytt har vendt det annet kinn til". Regjeringspartiene kan utmerket godt ende opp i en situasjon hvor det ikke er mulig å få støtet fra andre enn Frp. Det avhenger av hvordan Ap velger å opptre i Stortinget. Går Ap inn i en knallhard opposisjonsrolle, vil regjeringen utvilsomt bli avhengig av Hagen. Velger de en mer kompromissvillig rolle, kan det åpner for at det kan samarbeides til alle kanter. Men det regjeringspartiene da oppnår, kan raskt bli at sinnet fornyer seg i Frp.