Politiet har lenge hatt alle muligheter til å registrere denne type vold, men rutinene har vært for dårlige, opplyser statssekretær Anne Rygh Pedersen (Ap) i Justisdepartementet.

– Paragrafene i straffeloven som gjelder slik diskriminering finnes. Utfordringen er å få politiet til å bruke dem. Vi har gitt politiet et betydelig politisk signal om at dette skal prioriteres, sier hun til Dagsavisen.

Hun ber samtidig de homofile om å være tydelige på hva årsaken til volden de blir møtt med er, når de anmelder saken til politiet.

Fra 2000 og ut første halvår i år har politiet registrert 35 tilfeller av diskriminering på grunn av seksuell legning. Til sammenligning registrerte svensk politi bare i fjor over 560 slike tilfeller. Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) i Oslo og Akershus tror det er store mørketall i de norske statistikkene, og leder Christian Møllerop er glad for at rettsvesenet og politiet nå viser tydelige tegn på å ta problemene på alvor.

Politidirektoratet vil nå informere alle politienhetene om at de skal være bevisste på hvordan hatkriminalitet skal kodes når de mottar en anmeldelse om vold.