Henning Hai Lee Yang bærer med seg visdom fra forfedrene tilbake til 700-tallet.

Han snakker flere språk. Han har hilst på USAs tidligere president Bill Clinton flere ganger. Monica Lewinsky har konsultert ham, og henne har han fortsatt kontakt med. Han viser frem telefonnummeret hennes i lomme-pc-en. –Vi er blitt venner, forteller han. Han har også laget en liten bok om henne som han har utgitt i Kina. Nå ser Henning Hai Lee Yang klare paralleller til det norske regjeringsskiftet i 1989 da Gro Harlem Brundtland måtte overlate statsministerstolen til Jan P. Syse.

Sykluser er sentralt i kinesisk spådom, og hvert 12. år gjentar historien seg. Og det er 12 år siden 1989.

— Kjell Magne Bondevik er ikke bare Gris, men også en ringrev og Guds utvalgte. Derfor er han en heldiggris, konstaterer Yang, som påpeker at det egentlig skulle vært Jan Petersen som overtok statsministerposten.

— Hvilke egenskaper er typisk for Grisen?

Lur Gris - En Gris er glad i makt. Det lyser lang vei. Han er også glad i status. Ellers hadde han ikke kranglet til seg denne posisjonen. Han liker å styre. Han er en sterk leder og strateg. Og Grisen er lur, selv om man ikke merker det i første omgang. Men heldigvis er han også en såpass rettferdig person at han ikke bare jobber for seg selv.

Neste år er Hestens år, og jeg tror det blir et godt år for en ny regjering. Jeg tror folk vil merke at den gode levestandarden holder seg, og at terrorredselen forsvinner.

Snill Hund

— Hva kan du si om den eventuelle nye utenriksministeren, Jan Petersen?

— Jan Petersen har en nese som ikke er så god. Den bikker litt ned, og er ikke så kjøttfull og solid som hos Bondevik. Dessuten har han tenner som ikke er helt symmetriske, og et mellomrom mellom fortennene. Det betyr at det har lett for å glippe for ham. Han burde regulere tennene sine. Han skulle søkt råd hos meg, sier Yang, som har tatt imot både næringslivstopper og politikere for konsultasjon.

— Derfor ble han heller ikke statsminister. Og han får store problemer i forhandlinger hvis han ikke gjør noe med tennene sine. Og hvordan skal han da få gode internasjonale løsninger som utenriksminister? spør Yang, som også ser at Petersen er litt for snill og litt for lite strategisk.

— Han er også litt for rett frem, men en veldig trofast person og flink til å ta vare på sine nærmeste, og jeg ser ingen fare for ham til neste år som er Hestens år. I likhet med president George W. Bush er Jan Petersen Hund, og Hesten er fryktelig snill både mot Hund og Gris. Derfor blir det nok bra med både Petersen og Bondevik, men jeg tror Hunden vil ha overtaket i 2002.

Galende hane

— Hva sier horoskopet om Lars Sponheim?

— Sponheim er født i Hanens år, i likhet med Osama bin Laden. Men Sponheim er jo bare med som vedlegg. Hanen galer. Sponheim er en person som snakker mye og tenker lite. Han må tenke mer, og det blir ikke lett for et «vedlegg» å være statsråd.

Jeg tror ikke han kommer til å si fra seg partilederjobben, og han kommer til å møte store utfordringer. Men Kjell Magne Bondevik kommer til å ta godt vare på ham. Hadde det ikke vært for Bondevik, ville han jo ikke vært med, og han står takknemlighetsgjeld til Bondevik. På samme måte som Bondevik må takke Carl I. Hagen, sier Yang som funderer over at Jens Stoltenberg også er Gris og at det lenge har vært en maktkamp mellom to Griser, en gammel Gris og en ung Gris, som han sier.

God fase

— Kommer en ny regjering til å vare lenge?

— Når den kommer i gang, tror jeg den kommer til å vare. Den har en god fase frem til 2005. Jeg ser ingen problemer med Kjell Magne Bondeviks overlevelsesdyktighet. Jeg kan ikke se at en slik regjering blir felt, sier Yang, som kan vise til mange begivenheter der hans spådommer gikk i oppfyllelse.

— En annen historie som har gjentatt seg er da Norge slo England i fotball. Det var i 1981. 12 år senere skulle Norge spille mot England på Ullevål, og da ble jeg spurt av VG om å spå resultatet på nytt. Jeg sa uten å blunke at Norge kom til å vinne igjen.

Jeg satt på Ullevaal stadion i stor Kina-hatt sammen med Drillo, og det ble 2-1. Da følte jeg meg litt guddommelig, ler kineseren som holdt på å bli født om bord på en norsk båt mellom Hongkong og Norge. Hans far var hyreagent for et norsk rederi, og navnet betyr «lykke til sjøs».

Advarer

Henning Hai Lee Yang lager bøker om astrologi og annen visdom om fremtiden på løpende bånd. Akkurat nå er han opptatt av terrortrusselen.

— I 1941, 7. desember, ble Pearl Harbor bombet. Nå, 60 år senere, skjer det noe i nesten samme stil. CIA burde ha visst at noe forferdelig kom til å skje. 7.12 i slangens år er alltid en negativ dato. Nå må verden og USA være påpasselig. Jeg kommer til å ta kontakt med den britiske ambassaden om den fransk-britiske, undersjøiske tunnelen. Den er et ømt punkt. De må styrke vaktholdet mot terrorangrep der. Det er fryktelig mange afghanske asylsøkere som bor tett ved tunnelen. Det er viktig at franske og britiske myndigheter er oppmerksomme på dette, sier Yang, som heldigvis ikke ser noen ny verdenskrig.