SV-lederen brukte anledningen på LOs talerstol i dag til et kraftig oppgjør med det hun mener er en mannssjåvinistisk Venstre-leder.

Etter at det i går ble kjent at de omstridte Aker-transaksjonene skal opp på generalforsamlingen i Aker, sa Venstre-leder Lars Sponheim følgende til Nettavisen i går:

– Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg.

— Ikke mer å si Kvinner i alle partier har reagert på Venstre-lederens uttalelser, og Halvorsen følger opp.

Med to nesten sammenknepne fingre sa hun at de menn som bruker store ord og er svære i kjeften trenger det minste fikenbladet selv.

– Mer er det ikke å si om den saken, la hun til.

Fridde til LO-kvinnene

Finansminister Kristin Halvorsen lovet i sin tale til LO-kongressen langt på vei en likelønnspott for å løfte de lavest lønnede kvinnene.

– Vi i SV går inn for en likelønnspott, for vår tålmodighet er slutt. Det har den forresten vært lenge. Men når kvinner fortsatt tjener 85 prosent av menn, må vi gjøre noe drastisk.

Finansministeren viste til likelønnskommisjonen som la frem sin innstilling i vinter. Der ble det foreslått en pott på tre milliarder kroner for å løfte kvinnene.

Det er særlig kvinner med tre års utdannelse eller mer som skal løftes opp på samme nivå som menn i lik jobb.

Stående applaus Men Kristin Halvorsen vet at en av de største arbeidsgruppene i LO er kvinner uten høyere utdannelse. De er organisert i LOs desidert største forbund, Fagforbundet. Derfor trakk hun frem særlig hjelpepleierne, som trenger like mye til en likelønnspott, som for eksempel sykepleierne.

Dette var nyheter som ble svært godt mottatt i Folkes Hus, og Halvorsen ble takket med stående, taktfast applaus. Særlig glade var de mange kvinnene i Fagforbundet, som representerer de store og tause gruppene av kvinner i omsorgssektoren, og ellers i offentlig sektor.

Synspunkter på saken? Si din mening her.

Stian Lysberg Solum/ SCANPIX
SCANPIX