– Nobelkomiteen handler mot bedre vitende. Det er opprørende at den ikke tar sitt ansvar mer bevisst, sier mangeårig leder av Norges Fredsråd, Heffermehl.

Han sier til bt.no at årets utdeling ikke har noe som helst med Alfred Nobels visjon og konkrete testamente å gjøre. Han har gjort komiteen oppmerksom på dette skriftlig for en god stund siden.

– Derfor er jeg opprørt i dag, for i Nobels testamente står det uttrykkelig at fredsprisen skal være knyttet til «folkenes broderskap», «minsking av stående hærer» og «fredskongresser», sier Fredrik S Heffermehl.

– Johan Galtung god kandidat

Også tidligere leder i Venstre, Gunnar Garbo, er meget betenkt. Det er riktignok utmerket arbeid FNs klimapanel har utført, men det var ikke den type innsats Nobel hadde i tankene.

– Dessuten står det i testamentet ingenting om at organisasjoner kan få tildelt fredsprisen. Det var enkeltmenneskers innsats han var opptatt av, sier Garbo.

Garbo skrev om fredsprisen i debattinnlegg i BT tidligere denne uken. Les innlegget her.

Han mener at det er på tide at Stortinget, som oppnevner Nobelkomiteen, tar en grundig debatt om sammensetningen. Etter Garbos mening bør det ikke nødvendigvis bare sitte nordmenn i Nobelkomiteen.

På spørsmål om hvem han selv gjerne ville ha gitt prisen til, nevner Gunnar Garbo den amerikanske fredsforkjemperen Noam Chomsky som bl.a. er sterkt kritisk til amerikansk militært engasjement omkring i verden.

– Men også vår egen Johan Galtung ville være en verdig fredsprisvinner, mener Garbo.

VANT: Al Gore deler fredsprisen med FNs klimapanel.
FILMWEB
KRITISK: Fredrik S. Heffermehl.