Redningsskøyta var tilkalt for å assistere sjarken som hadde motorstopp og lekkasje. Gideon var i ferd med å taue den 30 fot store tresjarken inn til Eidkjosen, der det er havn og båtverksted, da ulykken skjedde.

– Sjarken begynte å ta inn vann. De forsøkte å lense, men det lyktes

ikke. Til slutt sank sjarken og dro redningsskøyta rundt, sier operasjonsleder Bjørn Danielsen i Troms politidistrikt til NTB.

Fikk illebefinnende De to redningsmennene var om bord i Gideon, mens 81-åringen var alene i sjarken. Gideon lå fast ved siden av sjarken og forsøkte å få i gang lensing. De skal da ha befunnet seg om lag 200 meter fra land.

– Mens redningsskøyta lå fast i sjarken ble situasjonen forverret og mannskapet begynte å kutte tampene. Da den første tampen var kuttet fikk imidlertid den 81 år gamle mannen i sjarken et illebefinnende og ble liggende bevisstløs. Mannskapet måtte derfor prioritere livreddende førstehjelp, opplyser kommunikasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet.

Sjarken begynte å synke, og trakk redningsskøyta med rundt. Redningsmennene fikk utløst redningsflåten.

– De fikk hentet sjarkføreren opp i flåten, men han var livløs. De begynte straks med hjerte— og lungeredning, og fikk brakt flåten inn til land. Derfra ble sjarkføreren hentet i ambulanse og sendt til Universitetssykehuset i Tromsø. Tilstanden skal være kritisk, sier operasjonsleder Bjørn Danielsen.

Flere vitner En rekke vitner så det som skjedde, og kom til unnsetning med mindre båter. Hovedredningssentralen Nord-Norge ble varslet, og de sendte helikopter, båter og dykkere til stedet.

Sjarken sank, men redningsskøyta Gideon ble liggende med kjølen i været. Den ble tauet inn til havn søndag ettermiddag.

De to redningsmennene skal ha kommet fra ulykken uten alvorlige skader. Redningsselskapet har rutinemessig varslet Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet om hendelsen.