– Kommisjonen vil også få uavhengige medlemmer fra tredjepart, sier direktør Terje Myklebust i Bourbon Offshore.

Før denne kommisjonen har gått gjennom det som har skjedd, vil han ikke spekulere på årsaken til havariet utenfor Færøyene.

På et møte med pressen utenfor rederikontoret i Fosnavåg fredag ettermiddag ble han spurt om muligheten for at ankerkjettingen fra riggen hadde veltet båten.

– Jeg ser det har vært spekulert i dette. Det blir bare spekulasjoner som jeg ikke vil si noe om, sa direktøren.

Overlevende fra Bourbon Dolphin-forliset fortalte fredag at ankerkjettingen til oljeriggen kom over på skutesiden og dro båten ned. Det skal ha skjedd mens «Bourbon Dolphin» håndterte et anker fra oljeriggen Transocean Rather.

Lang natt

Direktør Myklebust forteller at han oppholdt seg i rederikontorene hele natt til fredag etter at beskjeden kom om at «Bourbon Dolphin» hadde kantret. Fredag var han fortsatt på kontoret for å holde kontakten med de pårørende.

– Vi forsøkte etter fattig evne å støtte dem, sier Myklebust. Han forteller at 15 – 20 pårørende samlet seg i krisesenteret som ble opprettet i bedriftens kantine.

– Straks vi fikk vite om ulykken, ringte vi rundt til alle familiene. Noen av dem kommer ikke fra Herøy mens andre valgte å holde seg hjemme.

Et stykke ut på natten kom beskjeden om hvem som var i live og brakt til sykehus i Lerwick.

– Noen pårørende fikk beskjeden de hadde håpet på. For andre var det tvert om. Det gjorde det ikke lettere, sier Myklebust. Fredag kveld hadde alle de pårørende dratt hjem, men Myklebust sa at det vil bli opprettholdt beredskap så lenge det er nødvendig.

Sendte pårørende

Fredag fikk pårørende tilbud om å bli med et fly til Shetland. Med flyet var også to representanter fra bedriften, to prester og folk fra politiet.

Myklebust forteller fredag ettermiddag at han knapt har vært i kontakt med noen av de overlevende.

– Det er naturlig at den kontakten går gjennom våre folk som nå er på stedet. Jeg har snakket med en av dem som var på båten i telefonen, men bare en kort samtale uten at vi snakket om årsaken.

Uforklarlig

Myklebust og alle andre stiller seg helt uforstående til hva som kan ha ført til ulykken.

– Det var et nytt, helt topp utstyrt skip. Oppgaven det skulle utføre hadde det gjort mange ganger før. En kan jo gjøre seg sine tanker om hva som har skjedd, men jeg vil ikke spekulere i det, sier direktøren.

Fredag ettermiddag håpet han at dykkere snart kan gå inn i skipet, og ventet spent på ny informasjon fra ulykkesstedet.

– Vi har ikke gitt opp håpet. Så lenge vi ikke er sikre håper vi fortsatt, sier han til NTB.

Junge, Heiko