Den 56 meter lange båten fra 1976 gikk til bunns i Hustadvika utenfor Kristiansund i løpet av få minutter. Like før klokken 18 kom første nødmelding på Florø radio.

Skipperen på redningsskøyten som kom først til stedet, så skipet synke.

– Veldig dramatisk

– Det var veldig dramatisk. Alt gikk så fort, sier skipper Steinar Dimmen.

De lå ved kai i Kristiansund da de hørte nødmeldingen.

– Vi kjørte i full fart. Florø radio forsøkte å kalle dem opp, men fikk ikke svar. Det var veldig kritisk, forteller Dimmen.

Redningsskøyten kom frem få minutter etter at skipet sank.

– Fra vi så baugen reiste seg til hele skipet forsvant under havflaten gikk det under ett minutt, sier Dimmen.

Klamret seg til flåte

Synet som møtte dem var tre menn i overlevingsdrakter som klamret seg til en redningsflåte.

– Litt lenger borte lå det en og holdt seg fast i et bildekk, mens en annen lå og fløt i sjøen. Ingen av disse to hadde overlevingsdrakter på, sier Dimmen.

– Vi prioriterte å plukke opp de to uten drakt først. De var svært medtatte og nedkjølte, forteller Dimmen.

Kort tid etter fikk de hentet de tre andre opp av sjøen.

– Det er så kaldt i sjøen på denne tiden at man ikke har mye tid på seg. Vi fikk av dem de våte klærne og på med tørt. De var svært lykkelige over å bli reddet, sier Dimmen.

– Ubegripelig

Redningsskøyten skysset mennene til Kristiansund hvor ambulanse ventet.

– Alle de fem om bord ble hentet opp av sjøen av redningsskøyten som kom til kort tid etter at alarmen ble fanget opp, sier vakthavende redningsleder Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Alrita er eid av rederiet J.Skaten A/S som hører til i Bergen.

– Vi aner ikke hva som kan være årsaken til forliset. Det er ubegripelig, rett og slett, sier Øystein Litsheim i rederiet J. Skaten AS på Nesttun.

Skipet var på vei fra Møre til Østlandet med deponimasse.

– Jeg har ikke snakket med besetningen, bortsett fra to ord med kapteinen, som bekreftet at alle er i god behold. Vi har informert de pårørende. I morgen må vi begynne prosessen med å finne årsaken til havariet. Foreløpig vet vi ingenting, sier Litsheim.

– Skikkelig sjømannskap

Redningsleder Bang-Andersen sier han er imponert over redningsaksjonen. Foruten redningsskøyta Det Norske Veritas, tverrsnudde både hurtigruteskipet Nordlys og slepebåten Vesle-Per for å møte havaristen. Men Alrita sank svært fort og forsvant i dypet.

– At alle ble reddet skyldes først og fremst skikkelig sjømannskap fra dem som kom dem til unnsetning, sier Bang-Andersen.

Ifølge redningslederen skal det ikke være stygt vær i området. De kan foreløpig ikke si noe om årsaken til at båten har sunket.

«Alrita» sank til bunns mandag ettermiddag.
ILLUSTRERT NORSK SKIPSLISTE
Tre av mannskapet som ble hentet om bord i redningsskøyten.
REDNINGSSELSKAPET