— Jeg satt der og tenkte på troen min, og tenkte det måtte komme en engel ellers er jeg ikke mer, sier Vermund Hope.

I fire minusgrader og snøvær skulle han reise hjem med taxi fra Haukeland universitetssjukehus til Reksteren på Tysnes julaften.

Sykehuset hadde rekvirert dør-til-dør transport for den 82-år gamle hjertepasienten. Men taxisjåføren kjørte bare til Halhjem fergekai og fikk bestilt en drosje til å plukke opp pasienten på andre siden, melder Bladet Tysnes.

Klokken var 13.30 og det var tre kvarter til fergen skulle gå. Venterommet var låst.

Med våte tøfler på beina, uten hue og jakke, hadde ikke 82-åringen annet å gjøre enn å søke ly på et toalett. Der ble han sittende med åpen dør i håp om at noen skulle se ham.

Forkommen

— Det var da selveste julaften, og jeg som tror på engler. Det er jo en hærskare av dem i himmelen. Kanskje far i himmelen sender én til fergekaien på Halhjem i dag? tenkte han ifølge et sitat fra lokalavisen.

Han ble bønnhørt. I fergekøen sto Bjørg Valen og sønnen som skulle til Tysnes for å feire jul med bilen full av pakker.

— Jeg skjønte ingenting da jeg kom inn på dametoalettet og så en forkommen gammel mann i tøfler og skjorte med et sykehuspledd over skuldrene, sier Bjørg Valen.

Hun fikk snudd bilen rundt og kjørte sporenstreks opp til toalettet og bø den kalde mannen plass i den varme bilen. Hun er mildt sagt rystet over behandlingen den eldre mannen ble utsatt for.

— Jeg reagerer veldig sterkt og har faktisk ikke kommet helt over det ennå. Jeg kontaktet taxisentralen og fikk forklart at det korrekte ville være å kjøre ham helt hjem. Han hadde verken penger eller klær til å klare seg selv på turen, sier hun.

Les også: Bergen Taxi beklager Hun er en engel

Hun mener sykehuset burde utstyrt pasienten med bedre klær i vinterkulden. I tillegg er hun kritisk til at venterommet var stengt på en iskald vinterdag med mange reisende.

— Samfunnet vårt er blitt så kaldt. Folk gir så lett blaffen i dag. Det gjør meg forbannet å se hvordan et gammelt menneske kan bli behandlet, sier Valen.

Trygt hjemme på Reksteren har Vermund Hope kommet seg litt etter hendelsen. Han orker likevel ikke å stille til annet enn telefonintervju.

Han roser både lege, ambulanse, 113- sentralen og Haukeland sykehus for den gode behandlingen han fikk da han ramlet om på gulvet før jul, men har lite pent å si om hjemturen med taxisjåføren fra Bergen Taxi.

— Han utførte ikke jobben han var pålagt. Drosjesentralen har kontaktet meg og sagt at de skal ta saken opp, sier Hope.

Han kjente ikke navnet til kvinnen i fergekøen før BT fikk formidlet det til ham. Nå ønsker han å møte kvinnen for å takke henne personlig.

— Jeg husker hun sa at på julaften skal ingen fryse. Det er mange som ikke tror og som gjerne synes det er tullete å snakke slik, men jeg er overbevist. Hun er en engel, sier Hope.