Tekstmeldinger fra både Norge og Burma tikker inn med nyheter til eksilburmesere i Bergen.

— Kontakt med familie og venner i Burma er veldig vanskelig nå, sier Cho Cho Tan Nyen. Han er en av rundt hundre burmeserne som bor i Bergen.

— Militæret bruker alltid harde metoder for å slå ned opprør. De stopper alt med vold. Derfor er vi så bekymret for venner som er med i demonstrasjonen, sier Cho Cho Tan Nyen.

BT møtte ham og to venner i går ettermiddag. - Jeg har selv en venn som er munk. Han deltar i protestene, men jeg har ikke fått kontakt med ham, sier Ore Mum Khaing.

Gjemmer fire munker

Flere ganger om dagen ringer Kaythie Aye til venner som er med på demonstrasjonene i Rangoon.

— Jeg er bekymret for at flere mennesker vil bli drept. Hele dagen går jeg og bekymrer meg, sier Aye. En god venn gjemmer fire munker hjemme hos seg. Selv tør han ikke gå utenfor huset sitt.

Aye sier at hun hver dag prøver å hjelpe så godt hun kan fra Norge, med blant annet å videreformidle informasjon til media og privatpersoner.

— Men det er lite jeg kan gjøre. Derfor får jeg dårlig samvittighet.

I 1988, derimot, sier hun at hun deltok i demonstrasjonene. Tre år etterpå ble hun dømt til 12 års fengsel - men fikk amnesti etter ett. Etter å ha blitt pågrepet igjen i 2003, flyktet hun til Thailand. To år etterpå kom hun til Norge.

Overtro

Kaythie Aye er særlig bekymret for dagen i dag - 27. september 2007. For to pluss syv er ni. September er måned nummer ni. Til sammen blir det tre nitall.

— Regimet i Burma er veldig overtroiske. De mener at ni er deres lykketall. Det samme tallet gikk igjen i 1988, og derfor frykter jeg at de vil gå til angrep nå.

Men rent bortsett fra slike sammenfall, er det store forskjeller fra 1988 til 2007.

— Internett er den store forskjellen. Man kan filme og ta bilder. En time etter kan alle se hva som skjedde, sier Aye. Samtidig er regjeringen avhengig av internett for sin egen kommunikasjon, og kan ikke kutte landets internettforbindelser.

Falske munker

Dersom demonstrantene blir provosert nok, frykter Aye at protestene ikke lenger vil bli fredelige. Blant annet er det falske munker blant demonstrantene - opposisjonelle kledd i munkekutter.

— Det vet alle, også militærstyret. Munkene er vant til å kontrollere seg, men om de falske munkene blir provosert nok, er jeg redd for at de kan ty til vold. Da vil regiment lett kunne gripe inn med makt, tror Kaythie Aye.

Nå oppfordrer hun Norge til å gå inn som megler i Burma.

— Til vanlig er regimet høyt hevet over folket. Men under demonstrasjonene nå er de redde. Da blir det mer balanse mellom partene. Norske myndigheter må presse militærjuntaen til å gå i forhandlinger, sier Aye. Hun tror det vil ta lang tid før regimet blir styrtet eller går av.

Mer optimistisk er Cho Cho Tan Nyen.

— Støtte fra det internasjonale samfunnet er ekstremt viktig for dem som protesterer. Jeg tror demonstrasjonene får følger for militærstyret. Om vi klarer å forene folket i Burma om å stå opp mot regimet, tror jeg vi kan ta makten fra dem.

FREMTIDSHÅPET: Cho Cho Tan Nyen (til v.) og Kyaw Kyaw Naing holder seg oppdaterte på nyheter fra Burma via tekstmeldinger og internett. De er blant rundt hundre eksilburmesere i Bergen.
Sævig, Rune
IKONET: Aung San Suu Kyi hilste søndag på munkene som marsjerte foran huset hennes. Hun er sine landsmenns ikon.
Sævig, Rune