— En spennende og overraskende utnevnelse, er gjennomgangsmelodien når NTB spør sjefredaktørene i storavisene om den nye NRK-sjefen. Ingen bruker Bernanders manglende redaksjonelle erfaring mot ham.

— Jeg husker Bernander som et friskt pust i norsk politikk tidlig på 1990-tallet. Han virket som en nytenkende og fordomsfri type med solide kunnskaper, og som et menneske med en moderne innstilling, sier VGs sjefredaktør Bernt Olufsen.

— Det er vel knapt mulig å finne en person som innfrir alle ønskelige kriterier på en ideell måte. Å lede NRK er ikke minst en stor samfunnsoppgave, sier Olufsen på spørsmål om kringkastingssjefen ikke burde hatt en mediebakgrunn.

Høyres yndling - Det er et interessant valg, ikke minst politisk. Bernander var Høyres yndling, og han blir nå utnevnt under en Ap-regjering. Her har flere styrer gått alle disse rundene, og så kommer de fram til en person nesten som Einar Førde, bare fra et annet parti, sier Dagbladets sjefredaktør John O. Egeland.

Han mener Bernander tilfredsstiller flere viktige kriterier for å bli kringkastingssjef.

— Hans solide politiske erfaring kombinert med praksis som advokat og bedriftsleder gir Bernander en bred samfunnsoversikt som vil trengs i denne jobben, sier han.

Førstevalg - Utnevnelsen var overraskende, men min umiddelbare reaksjon var: Ja, hvorfor ikke, sier Aftenpostens sjefredaktør Einar Hanseid. Han legger til at Bernander virker som et godt førstevalg; ikke som en nødløsning langt ned på kandidatlisten.

— Bernander har en spennende bakgrunn fra politikk og næringsliv. Han mangler medieerfaring, og tiden vil vise hvor faglig dyktig han vil bli og om han er fast nok i klypa til å lede NRK, sier Hanseid.

Norsk Journalistlags leder Olav Njaastad sier at Bernander sikkert er en dyktig mann, og ønsker ham lykke til.

— Vi legger merke til at den nye sjefen ikke har noen redaksjonell bakgrunn, men han har solid erfaring, så vi får være positive i utgangspunktet, sier han.

(NTB)