Forsvaret liker dårlig at norske soldater poserer lettkledd med dødelige våpen, og legger bildene ut på sosiale medier som Facebook.

Aftenposten.no har fått tilgang til et bilde av en kvinnelig soldat, som er avbildet foran et Bell SP 412-helikopter i Maimana i Afghanistan med en mitraljøse i hendene og en remse av patroner hengende rundt halsen.

Bildet er merket med fotografens navn og Forsvaret, men ifølge Forsvaret tjenestegjør mannen for tiden i Afghanistan i en annen funksjon enn å være fotograf.

Lagt på Facebook

På et annet bilde er den kvinnelige soldaten fotografert inne i Bell-maskinen mens den flyr over det golde fjell-landskapet i Afghanistan.

Her er hun avbildet med jakken som ledsager Forsvarets feltuniform.

Samme fotograf har tatt bilde av en mannlig soldat som i glinsende, bar overkropp poserer med skarpskytterrifle, antipanservåpen og patronbeltet rundt halsen.

Han understreker at bildene er tatt privat, og ikke i regi av Forsvaret.

Både den kvinnelige og mannlige soldaten har lagt ut bildene på sine respektive Facebook-profiler.

Kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter er lite imponert over soldatenes dømmekraft når de legger ut slike bilder på sosiale medier:

— Det er ikke slik vi ønsker at Forsvaret skal fremstå. Vi legger ned mye arbeid for å lære soldatene holdninger, etikk og ledelse. Hvordan man representerer Norge i andre kulturer er viktig, sier Lien til Aftenposten.no.

Har lukket profilen

Lien vet ikke navnene på soldatene som poserer lettkledd og med våpen, men regner med at flere i Forsvaret kjenner dem:

— Vi kommer ikke til å sette i gang noen heksejakt internt for å finne dem, men vi kommer til å bruke disse ferske eksemplene til skrekk og advarsel når vi underviser kontingenten som reiser til Afghanistan i januar om etikk og holdninger. Det får være straff nok å bli vist frem som et dårlig eksempel for sine medsoldater, sier oberstløytnanten.

Aftenposten har forgjeves forsøkt å komme i kontakt både med den kvinnelige soldaten og fotografen som har tatt bildene.

Profilen til den kvinnelige soldaten ble lukket natt til lørdag.

Bildet hvor hun poserer med mitraljøsen er også fjernet fra Facebook-siden, men før dette skjedde hadde flere titalls venner kommentert bildet i positive ordelag.