Torgeir Norling

Torild Selsvold Nyborg, fylkesordfører og fylkesleder for KrF i Hordaland, ga i Bergens Tidende fredag full støtte til Carl I. Hagen fordømmelse av islam og hans sterke og ensidige engasjement for Israel i kampen mot palestinerne.

Andre KrFs fylkesledere som det har lykkes BT å komme i kontakt med, har et annet syn:

— Jeg reagerte veldig sterkt på at kristne sitter og applauderer det søppelet Carl I. Hagen vred ut av seg, sier Jan Kåre Aurdal, fylkesleder for Kristelig Folkeparti i Møre og Romsdal.

Provosert

Fra sitt ferieopphold på jazzfestivalen i Molde sier Aurdal at han ikke har lest og derfor ikke vil kommentere oppslaget hvor Kristelig Folkepartis fylkesleder Torill Selsvold Nyborg støtter Frp lederens syn. Han legger imidlertid ikke skjul på at han er kraftig provosert over at Hagen i det hele tatt slapp til på Levende Ords sommerfestival.

— Jeg synes det er svært betenkelig at enkelte kristne organisasjoner i Norge tar Frp såpass mye til sitt bryst som de har gjort de siste par åra.

Han tror likevel ikke at det er en stor splittelse i Kristelig Folkeparti.

— Generelt tror jeg ikke det er en splittelse i KrF, men det er klart at det i alle partier vil være litt ulike syn på enkelte ting. Blant fylkeslederne tror jeg de fleste tar avstand fra Hagen, sier Jan Kåre Aurdal.

Lunte i kruttønne

I gårsdagens Bergens Tidende tok Torill Selsvold Nyborg til orde for at Kristelig Folkeparti burde ha en mye sterkere Israel-profil og at Norge burde flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Tryggve Lillestøl, fylkesleder Sogn og Fjordane er sterkt uenig.

— Det vil være som å legge en tent lunte opp i en kruttønne. Jeg mener vi har en grei politikk i forhold til Israel. Det er ikke bare er en side som gjør urett. I konflikter er det alltid to sider. Du kan ikke si at Israel skal gå helt fri, det er umulig.

Tryggve Lillestøl påpeker at han ikke har lest Selsvold Nyborgs uttalelser, men stiller seg undrende til Nyborgs utspill.

— Jeg har ikke sett hva hun har sagt, så jeg skal være litt forsiktig. Hvis hun har trykt Hagen til sitt bryst, er jeg forundret.

- En bagatell

Tone Helene Strat, fylkesleder for Kristelig Folkeparti i Aust Agder, er mer forsiktig i uttalelsene.

— Vi har religionsfrihet i Norge, og da må folk tro og mene det de vil. At andre har andre oppfatninger enn meg respekterer jeg fullt ut, sier hun.

Ellen Bjørdal Nylenna, fylkesleder for Kristelig Folkeparti i Akershus, avviser at det er en splittelse i Kristelig Folkeparti.

— Det er ingen splittelse i partiet. Dette er en bagatell i sommervarmen som får større oppslag en det trengs. Men etter min mening har Carl I. Hagen gått ut og fornærmet en hel religion, sier hun.

BT forsøkte i hele går å få kommentar fra statsminister Kjell Magne Bondevik, partileder Dagfinn Høybråten og leder av programkomiteen og nestleder i KrF Knut Arild Hareide uten å lykkes.