— Det begynte med en rimelig sykkel til og fra jobben i 1998. Jeg var ikke aktiv sykler som ung. Siden har det økt på, sier den 42 år gamle sivilingeniøren. Turen fra Sandalen til Møhlenpris går i «rolig» tempo på 18-19 minutter. I rushtrafikken raskere enn bilen.

— Etter at jeg kom med i Bergen Sykkelklubb i 2000, ble jeg for alvor bitt av basillen. Sykling er en sport der alder er ingen hindring. De eldste er i klassen fra 65 til 69 år. Når vi ser på deltakerantallet til årets Bergen-Voss-løp, så er det foreløpig påmeldt over 1100. Jeg regner det blir godt over 1200, så sier det noe om bredden i sykkelmiljøet. For fem år siden hadde vi 50 som syklet de 170 kilometerne på under fem timer, nå er det rundt 250.

Presser egne grenser

— Hva er det som driver deg?

— På det nivået jeg sykler nå, så er motivasjonen å presse min egen grense litt lenger. Som type går jeg 110 prosent inn for det jeg setter meg fore.

— Pengene får bein å gå på?

— Ja. Når du selv ser at det beste profesjonelle utstyret hjelper deg med å kunne presse grensene litt, da vil du ha det. Om et karbonhjul koster 15.000 og du mener det kan gi deg fem minutter bedre tid til Voss, så vil du ha et slikt, sier Bjørndalen.

I dag har han en profesjonell landeveissykkel til rundt 60.000, og en temposykkel i samme prisklasse. Totalt anslår han at dagens utstyr beløper seg til rundt 150.000 kroner.

Begynte rimelig

— Jeg begynte med en rimelig brukt sykkel, men etter hvert som jeg utviklet meg ble det bedre sykler.

— Er det Tour de France som motiverer?

— Jeg legger ikke skjul på at Tour de France og de store løpene er med på å pirre interessen. Sammen med familien har vi vært nede og sett på løpet en gang. Men også miljøet i Bergen er godt.

— Blir det tid til familie?

— Når sykkelsesongen starter går det mye tid. Jeg merker at jeg må trene mer og mer for å holde formen ettersom jeg blir eldre. Det er riktig å vurdere om all den tiden jeg i dag bruker på dette, er riktig i forhold til konen og de tre guttene. Når sesongen er her, laster jeg mye over på konen. Hun har selv vært konkurranseidrettsutøver, så hun har heldigvis forståelse for hva dette dreier seg om.

Sykler både inne og ute

Dårlig vær bremser ham imidlertid ikke.

— Vi har godt utstyr, men om vinteren er det godt å kunne trene inne på ruller med syklene. I dag finnes det fantastisk godt utstyr der du kan simulere landskap og konkurranser. Dessuten er du hjemme og tilgjengelig for de andre i familien.

— Hva med å være borte fra sykkelen?

— Da går det ikke går lang tid før jeg blir rastløs, sier sykkelentusiast Bjørn Øverland.