På Esp på Byneset i Trondheim har kvikkleireraset i natt blitt overvåket av Sivilforsvaret time for time.

— Vi har observert ytterligere utrasninger i bakkant og på sidene av raset. Raset er fortssatt i bevegelse og ikke stabilt. Vi tar situasjonen på største alvor, sier regionsjef Kari Øvrelid i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til adressa.no ved 8-tiden mandag morgen.

Hun opplyser at det samlet er 10 ganger 30 meter som har rast ut i natt.

Vil bore i rasgropen

22 personer er fortsatt evakuert og bor i øyeblikket på Royal Garden Hotel i Trondheim sentrum. Det at raset forsatt er i bevegelse betyr at det kan ta flere dager før enkelte av de evakuerte kan få flytte tilbake til hjemmene sine, opplyser regionsjefen.

Mandag vil det bli foretatt boringer i rasgropa for å undersøke stabiliteten.

En geoteknisk borerigg fra Trondheim kommune skal finne ut hvor kvikkleirelommene befinner seg ved å måle motstanden i grunnen.

Når de geotekniske undersøkelsene er gjennomført, kan fagfolkene sammen med myndighetene diskutere hvilke tiltak som skal gjennomføres.

— Ikke menneskeskapt

Raset begynte å gå klokken sju søndag morgen. 77 år gamle Anton Lothe så skogen flytte på seg da han gikk på do. Raset utviklet seg hurtig, og ved 10-tiden på formiddagen ble en masseevakuering satt i gang og området stengt.

Området hvor raset har skjedd har mange raviner og bekker. Det er kjent at det er stor fare for kvikkleireras der.

— Det vi kan si om årsak på dette tidspunktet er at det etter all sannsynlighet er et resultat av sakte utgravninger over tid, sier Øvrelid.

I overkant av 30 dekar har rast ut.