-Varmt vær med temperaturer opp mot 20 grader har gitt en kolossal snøsmelting etter en lang og kald vinter. Smeltevannet følger bekkedragene, og når terrenget flater ut, får vi vannmettet snø som til slutt drar ut i store sørpeskred, forklarer skredekspert Ulrik Domaas ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

I tillegg kan smeltevann renne mellom fjellet og snøen, som dermed løsner fra underlaget. Domaas sier disse skredene er tunge og kan føre til veldig store belastninger der de treffer.

NGI-eksperten forklarer at slike sørpeskred ofte oppstår i den første varmeperioden om våren og at skredfaren vil avta dersom temperaturen faller igjen.

— Da avtar smeltingen, og vannet kan filtreres ut av snøen. Det er de brå endringene som er de verste, forklarer Domaas.

NGI har en person på befaring i Finnmark og skal også sende en av sine eksperter til rasområdet ved Mosjøen. Politiet i Helgeland har innført ferdselsforbud i fjellene i Vefsn på grunn av skredfaren. Av hensyn til sikkerheten vil det ikke bli foretatt søk etter omkomne mandag.