Men fortsatt får ikke tohjulingene stå i fred. I fjor ble 19.570 sykler registrert stjålet. Det er en reduksjon på 26 prosent, eller omtrent 1.000 anmeldelser hvert år, siden 1995. Da forsvant 26.577 sykler fra sine eiere.

Nedgangen kan forklares med større oppmerksomhet fra politiets side, med såkalte sykkeltyveriprosjekter i noen av de større byene. Mer bruk av forsikringsgodkjente (FG-godkjente) sykkellåser kan også forklare en del. Men hovedårsaken er sannsynligvis at stadig flere registrerer sykkelen i Falken Sykkelregister, opplyser aksjonsgruppen Ikke stjel sykkelen min.

Når en sykkel er registrert, vil den bli utstyrt med en oblat fra Falken Sykkelregister. Dette får kanskje sykkeltyvene til å tenke seg om to ganger, før de velger ut hvilken tohjuling de skal stjele. Dersom en sykkel er registrert, vil politi og hittegods kunne varsle eier umiddelbart hvis den kommer til rette igjen.

Forsikringsselskapene vil fra 1. mai i år kreve at sykkelen skal være registrert, for å utbetale erstatning ved sykkeltyveri.

Det finnes nå omkring to millioner sykler i Norge som brukes årlig.

(NTB)