En politipatrulje meldte ved 01.45-tiden at de hadde observert nyttårsfyrverkeri i retning av en teltleir for romfolk i Tønsberg, skriver Aftenposten.

I politiets medielogg omtales hendelsen som en «ordensforstyrrelse».

Ingen personer skal ha blitt truffet eller kommet til skade i teltleiren, der fem storfamilien med flere barn lå og sov.

— Erkjente forholdet

— Patruljen stanset noe senere en bil hvor en 27-åring erkjente at han hadde avfyrt fyrverkeri på stedet. Han er anmeldt for ulovlig bruk av fyrverkeri og skremmende og plagsom adferd, sier operasjonsleder Tormod Kristiansen ved Vestfold politidistrikt til Aftenposten.

Det siste halvåret har fem-seks storfamilier holdt til i området.

Da Aftenposten litt før 07 fredag morgen snakket med politiets operasjonssentral ble det bekreftet at det var skutt med nyttårsraketter, men at dette «ikke hadde vært noe stort politioppdrag».

Nyttårsraketter med såkalt styrepinne - altså de som steg rett til himmels - ble forbudt i privat bruk for fem år siden.

- Innrømmer hevnmotiv

Ifølge politistasjonssjef Øystein Holt var det lokale rånere som sto bak angrepet.

De har erkjent et hevnmotiv, men nekter for at dette var rasistisk motivert:

— Ungdommene har forklart at de var forbannet på romfolket fordi leiren står der de brukte å råne på natten. De ønsket å hevne seg, men sier at de ville ha gjort dette uansett rase eller nasjonalitet, sier Holt.

Rånerbilen ble stanset klokken 02.22.

Lovlig bruk av leir

27-åringen er siktet etter straffeloven, og en politijurist vil nå ta tillling til en eventuell straffereaksjon.

Tønsberg kommune har tillatt at romfolket bruker området til å overnatte, og har utplassert et toalett og en container for å hjelpe dem.

— Dette er mennesker, og ikke dyr som bare kan jages. De tar sagt at de reiser hjem for vinteren om få uker, og så får vi se hva som kan gjøres for neste år, sier ordfører Petter Berg i Tønsberg.

Juristen ikke varslet

Jourhavende jurist, politiadvokat Jan Helge Palm, var ved 07-tiden heller ikke blitt orientert om «ordensforstyrrelsen». Politidistriktet har alltid en jurist på vakt om natten som blir varslet om større hendelser hvor det kan bli snakk om straffereaksjoner.

— Jeg er ikke blitt orientert om hendelsen, og har dermed ingen kommentar.