Politiet tror ranerne som slo til mot en verditransport i Bærum kan ha hatt kjennskap til vekternes rutiner.

– Vi konstaterer at de lyktes, til tross for sikkerhetsforanstaltningen, så det kan tyde på det, sier Einar Aas, sjef for kriminalavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Ransutbyttet kan være på omkring 10 millioner kroner.

– Vi vet ikke nøyaktig hvor mye penger de fikk med seg, men det er et betydelig beløp. Vi snakker om flere millioner kroner, bekrefter Aas.

Bundet fast Verditransporten fra Vakt Service ble angrepet av bevæpnede ranere på Bekkestua i 21-tiden mandag kveld. En maskert raner utstyrt med håndvåpen skal ha tvunget de to vekterne til å gjennomføre runden hos et titall minibanker i Bærum, Asker og Lier. En eller flere medhjelpere fulgte etter i en følgebil, trolig en mørk Audi.

Da runden var gjennomført, ble de to vekterne bundet fast og stengt inne i verditransportbilen. De klarte selv å komme seg løs, og fikk varslet politiet i 1.30-tiden.

– Vekterne fortalte at ble truet til å være med på en kjøretur til ulike steder for å hente penger i forbindelse med vekternes vanlige oppdrag. Etter ranstoktet ble vekterne bundet fast og etterlatt i bilen ved Rykkinn nærsenter, sier operasjonsleder Ola Kløvjan i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Skal ikke gjøre motstand Tirsdag formiddag jobbet politiet med å hente inn tekniske spor fra åstedet.

– Ranerne var maskerte, og det er foreløpig usikkert om det var to eller flere som deltok. Turen pågikk over en viss tid, og det tok en stund før vi fikk melding. Da hadde ranerne forlatt bilen og var forsvunnet fra stedet, sier Kløvjan.

Ingen av vekterne fra selskapet Vakt Service ble fysisk skadd. De to mennene ble avhørt tirsdag formiddag.

Konserndirektør Pål Wang i Vakt Service opplyser at selskapets vektere har instruks om ikke å gjøre motstand hvis de blir ranet.

– De skal samarbeide. Det er heller utstyr og teknikk som skal stoppe ranerne, sier han til VG Nett.

Biler som brukes til verditransport er utstyrt med mekanismer som gjør at vekterne ikke umiddelbart får tilgang til pengene, som tidslås. Slike ordninger skal gjøre det vanskeligere å gjennomføre ran. I tillegg har bilene ransalarm og GPS-sporing, og vekterne har også mobile ransalarmer, skriver VG Nett.

Undersøker videoopptak Politiet har kun begrenset beskrivelse av gjerningsmennene. Raneren som ble med i bilen beskrives som en maskert mann som snakket østlandsdialekt. Det er ennå uvisst om ranerne hadde kontakt med hverandre under ranet.

Tekniske undersøkelser var tirsdag i gang på åstedet, og politiet vil også undersøke opptak fra en rekke overvåkingskameraer for å finne spor. I tillegg er taktiske etterforskere i gang med arbeidet. (©NTB)