NOKAS-dømte Johnny Thendrups maleri «Søster uten grenser» ble onsdag solgt for 15.000 kroner til en anonym kjøper. Pengene går uavkortet til hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser.

Bildet lå ute for salg til høystbydende på internett til onsdag.

– Høyeste bud var på 15.000 kroner. Interessen har vært temmelig stor, uten at jeg har noe sammenligningsgrunnlag. Men jeg har mottok rundt 30 mailer, sier mannen som har hatt ansvar for å salget til NTB.

Betaler direkte

NOKAS-raneren Johnny Thendrup skal selv ha valgt å gi pengene til Leger Uten Grenser.

– Pengene skal betales inn direkte til organisasjonen. Deretter skal kjøper hente bildet, sier selgeren, som er venn av Thendrup.

Bildet måler 58 x 68 centimeter og er malt med oljemaling på lerret. Thendrup har selv strukket lerretet og snekret ramme til bildet i beiset furu. Ifølge salgsannonsen forestiller maleriet en sykepleier som i Thendrups fantasi tok seg av ham etter at han ble skutt i forbindelse med NOKAS-ranet.

Feil fokus

I Leger Uten Grenser er de ikke udelt takknemlige for å bli trukket inn i medieoppstusset rundt Thendrups maleri.

– Vi ønsker egentlig ikke å kommentere denne saken mer, den har allerede fått ufortjent mye oppmerksomhet i mediene på grunn av bakgrunnshistorien. Vi setter pris på økonomisk støtte, men det finnes bestemødre på Grorud som har gitt mer penger enn dette, og de blir det ikke skrevet noe om, sier informasjonsansvarlig Henrik Glette i Leger Uten Grenser.

– Situasjonen er alvorlig for hundretusenvis av flyktninger flere steder i verden, mennesker lider og dør hver dag. Vi kunne ønske at mediene var mer interessert i å sette søkelys på disse sakene i stedet.

FENGSELSKUNST: Maleriet signert Johnny Thendrup gikk for 15.000 kroner til en anonym kjøper.
FAKSIMILE - FINN.no
MALER PÅ CELLA: Johnny Thendrup
Lise Åserud / SCANPIX