Det var sterk kost faren til de to trippeldrapstiltalte søstrene, Sverre Kirkemo, serverte i retten fredag. Han valgt svært nedsettende ord da han ble bedt om å beskrive Veronica Orderud.

— Veronica er flink til å manipulere, og til å sette folk opp mot hverandre, sa 54-åringen.

Han hevdet at eldstedattera ikke gjør noe uten å dra fordel av det selv, og beskrev henne som et kynisk menneske.

— Så du mener Veronica er egosentrisk og opptatt av seg selv, spurte hennes forsvarer, advokat Frode Sulland.

— Ja, svarte Sverre Kirkemo.

Fortvilet Veronica

Tonen mellom ham og Sulland var meget amper. Sverre Kirkemo la også deler av skylden for at familien er splittet over på Sulland.

— Jeg ville at familien skulle samles da Veronica, Per og Kristin kom ut etter å ha sittet i varetekt flere måneder, men du sa jeg ikke skulle spleise noen. Det var ikke plass til alle, sa Kirkemo, med klar adresse til Sulland.

Selv avviser advokaten at har skal ha svart noe sånt.

— Påstanden faller på sin egen urimelighet. Jeg synes hele forklaringen og opptredenen til Sverre Kirkemo her i retten bærer sterkt preg av at han har valgt side i saken, sier Sulland til NTB.

Hans klient skal være fortvilet og rystet over det adoptivfaren forteller, men advokatene hennes har forberedt henne på hva som ville komme.

- Ba meg lyve

Også Sverre Kirkemos nye kone, Lise Kirkemo, vitnet fredag. Hun var nær venninne med Veronica Orderud i perioden før trippeldrapene, men en tid etter ugjerningen i kårboligen ble det tvert slutt på vennskapet.

— Veronica ba meg lyve i politiavhør. Etter hvert fant jeg ut at det var mange ting som ikke stemte i forhold til det hun sa, fortalte den 46 år gamle kvinnen.

Kort tid etter drapet beskrev hun i et politiavhør Per og Veronica Orderud som bunn ærlige mennesker som tenker godt om andre mennesker. Samtidig sa hun til politiet at hun mente Kristin Kirkemo Haukeland dro søsteren inn i saken for å redde sitt eget skinn.

Rollene byttet om

I dag er tonen en helt annen. Kristin Kirkemo Haukeland er blitt Lise Kirkemos nære venninne, og nå er det Veronica Orderud som blir beskyldt for å sverte sin søster. Kristin Kirkemo Haukeland var sågar forlover da Lise Kirkemo nylig giftet seg med Sverre Kirkemo.

— Kristin har vist utrolig styrke og innsikt i hva livet dreier seg om, sa 46-åringen i retten.

Da Per Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, spurte henne om hun hadde diskutert trippeldrapssaken med sin forlover, måtte hun innrømme at det har hun ikke gjort

— Stort sett har vi unngått det. Kristins sønn er ofte i nærheten, og vi har ikke gått inn i sakens detaljer, sa Lise Kirkemo.

— Men sønnen legger seg vel før dere om kvelden, spurte Schiøtz.

Det måtte Lise Kirkemo medgi, men noe svar på hvorfor de to ikke har diskutert trippeldrapssaken mer inngående, hadde hun ikke.

- Kom ikke hjem

I retten fredag vitnet to tidligere leieboere på Orderud gård om ekteparet Orderuds bevegelser drapsnatta. Ingen av dem kunne med 100 prosent sikkerhet si at ekteparet var hjemme, slik de selv hevder. Derimot sa begge at de verken hadde hørt eller sett at Per og Veronica Orderud kom hjem etter å ha kjørt bort om kvelden.

Den ene beskrev ekteparets to hunder som de verste han hadde møtt. Han mente han ville våknet om ekteparet kom tilbake til gården den natta.

(NTB)