Nå kan ingen med sikkerhet si hva som vil skje med menneskerettighetsaktivisten.

Etter planen skulle hun tilbake til Bergen i slutten av september for å presentere en film om den arabiske våren på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). Nå er det usikkert om hun kommer.

Kontakpersonene hennes i Bergen har fått opplyst at hun i første omgang er fengslet for en uke.

Forulempet politiet

Det var da Maryam Al-Khaawaja søndag ankom Bahrains Internasjonale flyplass, Manama, hun ble tatt i arrest anklaget for å ha forulempet en politkvinne.

Hun blir også anlaget for å ha brukt sosiale medier til å fornærme kongehuset i Bahrain, og for å ha motarbeidet regimet.

— Først i går fikk vi nyheten om hva som hadde skjedd. At Maryam Al-Khaawaja kom til Bergen skulle være en overraskelse. Hun skulle presentere filmen om den arabiske vår for tusenvis av elever. Nå vet vi ikke om hun kommer, sier Håkon Tveit som er ansvarlig for skoleundervisning på BIFF.

Besøke faren

Maryam Al-Khawaja er fungerende leder av Bahrain Center for Human Rights (BCHR), og dro til Bahrain for å besøke faren, systemkritikeren Abdulhadi Al-Khawaja, som sitter fengslet. Han har sultestreiket siden 26. august.

Etter ankomsten skrev Maryam Al-Khawaja en tekstmelding til BCHR om at hun ble holdt tilbake på flyplassen.

— Derfor har jeg valgt å gå til sultestreik hvor jeg kun tar til meg vann. Jeg nekter å forlate flyplassen, og vil sultestreike inntil jeg får lov til å se min far, skrev Maryam Al-Khawaja.

På flyplassen skal hun også ha fått beskjed om at hun ikke lenger har bahrainsk statsborgerskap.

Maryam Al-Khawaja bor i Købehavn og har dansk pass. Dette skal i følge BCHR blitt tatt fra henne på flyplassen.

Tvansgforet på militærsykehus

Maryam Al-Khawajas far, Abdulhadi Al-Khawaja, har bodd i Danmark i 12 år.

I 2011 dømte en militærdomstol han til en langvarig fengselsstraff for organisering av demonstrasjoner for demokrati i Bahrain.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener han er utsatt for systematisk tortur. Han har tidligere sultestreiket i 110 dager. Den ble avbrutt da han ble tvangsforet på et militærsykehus.

Også Maryam Al-Khawajas søster, Zainab Al-Khawaja, har vært fengslet i Bahrain, men er nå løslatt i påvente av rettssak.

Maryam Al-Khawaja mottok Raftoprisen på vegne av BCHR for innsatsen for menneskerettigheter i Bahrain.

Rafto-vinner Maryam Al-Khaawaja sitter fengslet i Bahrain. Kontaktpersonene hennes i Bergen vet ikke om hun kan komme til Bergen senere i september som planlagt.
VEGAR VALDE