Det er generell enighet om at den nye røykeloven som skal innføres fra nyttårsskiftet vil føre til redusert omsetning. Enkelte utesteder har forberedt de ansatte på reduksjon i bemanningen. Utover det er uklarhetene mange. De vet ikke hvordan det nye regelverket blir, om det vil bli gitt dispensasjoner og om uterestauranter fortsatt vil kunne la gjestene røyke.

Mulig smutthull

Sven Kristensen er restaurantsjef ved Logehaven. Ifølge loven er Logehaven i dag definert som uteservering, og dermed unntatt fra røykeloven.

— Vi lar gjestene fortsette å røyke når loven blir innført fordi vi er en uterestaurant, sier Kristensen.

— Hvis vi ikke lenger skal defineres som uterestaurant, så må vi få anledning til å servere brennevin, noe vi til nå har vært nektet nettopp fordi vi er uteservering.

For å unngå svikt i omsetningen vil noen utesteder bygge tak og sørge for oppvarming slik at folk kan sitte ute og røyke.

— Vi kommer nok til å se en del kreativitet i bransjen fremover, sier Eric Saudan, president i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

Blir barnevakter

— Det blir problematisk å være barnevakt for 300-400 mann når folk har drukket og er i stemt humør, sier produktansvarlig på Fotballpuben, Paal Davanger.

— Det kommer garantert til å oppstå bråkete situasjoner, sier han videre.

Også Eric Saudan i RBL er skeptisk til at bransjen blir satt til å gjøre jobben for helsevesenet.

— Vi oppfatter det som dypt urettferdig at det er serveringsstedet som bøtelegges om noen sniker seg inn på toalettet og tenner seg en røyk. Vi blir tvunget til å være ubehagelig mot våre gjester, sier Saudan.

Bortkastede millioner

Ved forrige endring av røykeloven i 1998 ble kravene til luftkvalitet mye strengere. Dette førte til at mange barer og kafeer investerte millioner av kroner i dyre, avanserte ventilasjonssystemer som nå er til ingen nytte.

— Vi brukte omtrent en halv million kroner den gangen på å oppjustere ventilasjonen, sier Davanger på Fotballpuben.

Også Fredrik Hald som er daglig leder og chef på Hotell Neptun, brukte i underkant av to millioner kroner på ombygging og ventilasjon for bare fem år siden.