Initiativrike hjelpere og givere som Per Grieg og ekteparet Grethe og Jack Waitz har vært med på å gjøre det nye aktivitetstilbudet mulig.

– «Pusterommet» skal gi kreftpasientene et avbrekk i en slitsom behandling slik at de får hjelp til å komme seg raskere etter på, sa Grete Waitz ved åpningen i går.

Løperdronningen som selv er kreftpasient, er en av stifterne av stiftelsen Aktiv mot Kreft som står bak trenings— og aktivitetssenteret.

Hun var også en pådriver da første Pustehullet ble åpnet på Ullevål universitetssykehus for et år siden.

– Et fristed

– Som kreftsyk går du rett i dørken. Derfor er det så viktig under behandlingen å ha et fristed hvor fokus ikke bare settes på det som tæres på, men også det som gir næring. Et slik fristed har Pusterommet på Haukeland alle forutsetninger for å bli, sa Grete Knudsen.

Hun har hatt brystkreft og er en av brukerrepresentantene i styret for senteret.

Først utenom Oslo Nå blir Haukeland det første sykehuset utenfor Oslo som kan tilby kreftpasientene et senter hvor de kan komme å trene.

En donasjon på fem millioner kroner fra Grieg Foundation har gjort det mulig å innrede en treningssal i samme lokaler som Lærings- og mestringssenteret holder til.

– Senteret skal være et sted hvor vi konsentrerer oss utelukkende om det friske i mennesket, sier Inger Thormodsen. Sammen med to medarbeidere, en spesialsykepleier og en idrettskonsulent skal hun drive Pustehullet.

– Fordi vi holder til i et annet bygg enn Kreftavdelingen, vil Pusterommet her på Haukeland først fremst bli tilbud for dagpasienter og ferdigbehandlede kreftpasienter, sier hun.

Thormodsen forteller at senteret allerede har vært åpent for trening noen uker. Tredemøllen og treningssyklene er derfor allerede innkjørt.

– Det er meningen at treningstilbudene våre skal utvikles i tett samarbeid med brukerne. Foreløpig legger vi opp til at de ulike pasientgruppene trener gruppevis, sier hun.

FRISTED: Byråd Liv Røssland, (t.v.), Elna-Kathrine Grieg i Grieg Foundation, Grete Knudsen og Grete Waitz (med ryggen til) fletter sammen et bånd for å markere åpningen.
ØRJAN DEISZ