Den 50 mann store tyske styrken som landet på Banak, skal fram til mandag trene ved Garnisonen i Porsanger. Målet med oppholdet er ifølge Finnmark Dagblad å teste ut nye militære kjøretøy under harde snø— og vinterforhold.

– Det er vel egentlig første gang siden krigen at tyskerne er skikkelig tilbake her, medgir major Kjetil Hansen ved Garnisonen i Porsanger.

De tyske militære kjøretøyene som ble losset av flyet, bærer det karakteristiske tyske jernkorset. Under krigen ble jernkorset brukt av nazistene, og gitt som utmerkelse til soldater og offiserer som utmerket seg i kamphandlinger.

– Jeg har ingen onde tanker, men heller ingen gode. Det er mange gamle minner som kommer tilbake når man hører at tyskerne er tilbake. Selv om det bare er for å trene, får jeg negative assosiasjoner, sier Waldemar Johansen (85) fra Lakselv til Finnmark Dagblad.

Anne-Lise Nicolaisen (91) sier det slik:

– Jeg får en skikkelig dårlig følelse av det hele, og mange vonde minner vekkes til live igjen. Derfor vil jeg helst ikke møte på dem, og håper det blir så dårlig vær og så kaldt at de ikke får utrettet noe som helst.

Sosiolog og historiker Øyvind Finne, som har skrevet bok om finnmarkingers opplevelser fra krigen mener at folk bør forsøke å legge fortiden bak seg.

– Vi er inne i en annen tid nå, og alle bør være velkomne hit, også tyske soldater. At det fortsatt finnes mennesker som er psykisk skadelidte etter krigen, bør ikke disse unge tyskerne lastes for, sier han til avisen.