Breivik har i manifestet sitt gitt en detaljert beskrivelse av hvordan han fremstilte bomben som han senere plasserte i en varebil og kjørte til Oslo.

Ifølge manifestet gjennomførte han prøvesprengingen 13. juni.

...BOOM

«Jeg klargjorde en prøveladning i dag og kjørte til et veldig isolert sted. (...) Hvis testen mislyktes, ville jeg forlate operasjon A og gå videre med den ikke-spektakulære operasjon B», skriver Breivik i dagboken.

«Jeg tente lunten, dro utenfor rekkevidde, og ventet. Det var trolig de 10 lengste sekundene jeg noen gang har opplevd... BOOM! Detonasjonen var vellykket. Jeg kjørte raskt av gårde for å unngå mulig uønsket oppmerksomhet fra folk i nærheten», skriver han.

Breivik forklarer videre hvordan han dro for å spise på en restaurant for å feire. Noen timer senere dro han tilbake for å studere eksplosjonsstedet.

Stedet påvist

«Dette var en veldig god dag, og jeg trengte virkelig denne suksessen», skriver han.

I avhør har Breivik forklart hvor han gjennomførte prøvesprengingen, og politiet har undersøkt stedet.

— Han har forklart hvordan han gjennomførte sprengingen, og har påvist stedet. Det ligger ikke så langt unna gården hans. Vi har hatt etterforskere der som har gjort observasjoner, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen i Oslo politidistrikt.

Det er uklart om etterforskerne har gjort spesielle funn av betydning for etterforskningen.

Tredje våpen funnet

Ni dager etter prøvesprengingen detonerte Breivik en gjødselbombe i full skala. Eksplosjonen la store deler av regjeringskvartalet i ruiner, og drepte åtte mennesker.

Politiet har også beslaglagt Breiviks tredje våpen. Da han ble pågrepet på Utøya, ble han tatt med en Glock-pistol og en Ruger M14. Breivik var også registrert i våpenregisteret med en hagle.

— Vi ønsker ikke å opplyse hvor det tredje våpenet ble funnet, sier Hanssen.