Natur og Ungdom (NU), AUF og Unge Venstre var blant organisasjonene som ville inn på det lukkede møtet, men de måtte nøye seg med et kort møte med olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), på behørig avstand fra møtestedet Sanderstølen.

NU-leder Bård Lahn synes det er leit at oljetoppene ikke diskuterer i offentlighet, spesielt i lys av de omstridte utbyggingsplanene i nordområdene.

– Oljevirksomhet i nord er et så viktig tema at det fortjener å bli diskutert i offentlighet, ikke i lukkede fora, sier Lahn til NTB.

Han forventer samtidig at Enoksen, som skal holde innlegg på konferansen, vil stå på rødgrønne miljøkrav i møtet med oljetoppene.

Fikk innrammet program

Demonstrantene, som alle er med i Alliansen Stopp Goliat, hadde med seg en innrammet versjon av Senterpartiets program, for å minne Enoksen på hva hans eget parti har sagt om petroleumsfrie soner i nord.

Enoksen har siden distansert seg fra begrepet petroleumsfrie soner, og sagt at det ikke nødvendigvis er noen god idé med varig vern.

– Nå kan han henge opp partiprogrammet på hotellrommet slik at han kan se hva de har gått til valg på, sier Lahn.

Enoksen understreket overfor demonstrantene at den kommende forvaltningsplanen vil åpne opp noen, men ikke alle, de aktuelle områdene i nord. Han la dessuten til at han kjenner Sps partiprogram godt, siden han har vært med på å skrive selv.

At demonstrantene ikke slapp inn på møtet var ingen overraskelse, siden arrangøren Energy Policy Foundation alltid har sørget for mest mulig diskresjon rundt deltakelsen på konferansen.

Pressen får ikke delta, og bare talerlisten sier noe om hvem som fyller opp de 160 rommene på høyfjellshotellet de neste tre dagene.

Stockman

Ett hett tema blant oljetoppene på Sanderstølen, er trolig utbyggingen på det store Stockman-feltet på russisk side i Barentshavet.

Toppene i alle de fem oljeselskapene som er med i sluttkampen om å få være med på utbyggingen, er til stede på Sanderstølen, blant dem Hydro-sjef Eivind Reiten og Statoil-sjef Helge Lund.

Toppsjef Abdallah S. Jumah i det saudiarabiske nasjonale oljeselskapet er ellers en av de absolutte tungvekterne blant konferansedeltakerne, i likhet med toppsjefene i oljeselskapene Total og ConocoPhillips.

Årets utgave av oljetoppmøtet er det 34. i rekken.