– Det er håpløst med en konge som går rundt uten så mye politisk gangsyn at han ikke vet å styre unna selv de mest åpenbare politiske kontroversene i norsk politikk. Kongen gjør best i å ikke si så mye, siden alle vet at dette er et kontroversielt tema, sier statsvitenskapsprofessoren ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Nordby reagerer på at kong Harald under sitt besøk i Washington blant annet sa at USA er Norges viktigste allierte og en nær politisk partner i mange internasjonale organisasjoner.

Deretter fortsatte han med å si at Norge deltar i internasjonale operasjoner sammen med amerikanske og andre allierte styrker i forskjellige deler av verden. Målet er det samme: Å hjelpe andre nasjoner til å oppnå freden og sikkerheten som vi har, sa kongen.

Nordby mener kongen med disse uttalelsene gir uttrykk for utenriksminister Jan Petersens støtte til NATOs krigføring og norsk deltakelse i USAs styrker.

– Tidspunktet er for så vidt ekstra uheldig. Selv om nok ikke så mange kommer til å bry seg, er jeg redd noen vil oppfatte dette som et noe underlig utsagn. Det vil uansett neppe få konsekvenser, ettersom en er vant til at de kongelige går rundt og putrer i et farvann de burde holde seg unna, sier Nordby.

PROFESSOR: Trond Nordby.
SCANPIX