• Se til Farum, sa Os-ordfører Terje Søviknes og andre privatiseringskåte norske politikere. Men nå er den danske mønsterkommunen skandalisert og satt under administrasjon.

Forstadskommunen Farum utenfor København er berømt for å ha gått lenger i privatisering enn noen annen kommune i Norden. Det finnes knapt de kommunale eiendeler eller møbler som ikke er solgt — og så leaset tilbake.

Tallrike norske delegasjoner med til sammen flere tusen byråkrater og politikere har fått undervisning i Farum-modellens velsignelse. Og mange er kommet henrykt tilbake til Norge, med ambisjoner om å gjøre likedan i sine kommuner. Farum var også først ute med å sende eldre innbyggere til Syden på skattebetalernes regning, en idé Frp-ordfører Terje Søviknes i Os adopterte, men fortsatt sliter med å få gjennomført.

Dyr vin

Paradoksalt nok er det nettopp Farum-ordførerens hang til å spandere på kommunens regning som nå har brakt Farum i sentrum for en nasjonal politisk skandale i Danmark. Kommunen er blitt en skamplett for regjeringspartiet Venstre etter å pådratt seg ulovlig stor gjeld.

Skandalen ble rullet opp etter avisavsløringer rundt den profilerte ordføreren Peter Brixtofte og hans omgang med restaurantregninger. Ordføreren var ikke verre på det enn at han spanderte vin til over 8000 kroner flasken på fire gjester under et bedre måltid på en restaurant i Farum. Regningen, inkludert mat, kom på 63.000 kroner. Hele gildet skulle belastes kommunekassen, men forsøket på å pynte regningen ble avslørt. Da begynte snøballen å rulle.

Den ene skandalen etter den andre ble avslørt i avisen B.T. Det ble dokumentert falske fakturaer, dobbelt bokføring, forfalskede møteutgifter, og svindel med vin og matregninger for millioner av kroner.

Mangler halv milliard

Og enda verre: Kommunen mangler nesten en halv milliard kroner. Kommunen har ikke overholdt reglene for kassakreditt, og har blant annet tatt et ulovlig lån på 450 millioner danske kroner. Underskuddet er på over 400 millioner kroner.

I går gikk det så langt at innenriksminister Lars Løkke Rasmussen satte Farum kommune under administrasjon. Brixtoftes parti Venstre - som politisk ligger et godt stykke til høyre for det norske Venstre, truer med å ekskludere Farum-sjefen.

Reddet fra konkurs

Brixtofte har ledet Farum-eksperimentet siden han ble borgermester - eller ordfører -for femten år siden. Da var kommunen på randen av konkurs. Den tidligere journalisten Brixtofte begynte eksperimentere med sine Høyre-populistiske ideer, forankret i hans bok Forandringer krever mot.

Frem til avsløringene, har Brixtofte solt seg i glansen av kommunale overskudd og tjenestetilbud som omfattet alt fra gratis hjemme-pc til alle skolebarn, fritt skolevalg og barnehageplass til alle innen syv dager..

15.000 utlendinger, særlig nordmenn og svensker, har hvert år valfartet til Farum for å lære seg privatisering og en total omorganisering av den kommunale virksomheten.

Innbringende studieturer

Kreative Brixtofte gjorde disse studieturene til god butikk for kommunen. Da BT i fjor spurte en kommunal PR-mann i Farum om ikke disse delegasjonene krevde en masse ressurser, var svaret:

— Jammen, vi gjør det jo ikke gratis. Vi tar 1250 kroner for hver person per dag…

FARUM-GURUEN: Ordfører Peter Brixtofte i den danske kommunen Farum var forbildet for mange norske privatiseringstilhengere. Nå er han skandalisert, på grunn av økonomisk vanstyre og anklager om svindel.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN