— De funn som er gjort gjennom tekniske undersøkelser og andre opplysninger, har gitt skjellig grunn til mistanke om at sjåføren har ringt inn en falsk nødmelding til politiet, noe som medførte utrykning av politiet, sier lensmann og etterforskningsleder Kjetil Nygård ved Lillesand lensmannskontor til Fædrelandsvennens nettutgave.

Siktelsen ble utferdiget av politiadvokat Eirik Ramsland ved Agder politidistrikt fredag ettermiddag. Politiet ønsker nå å innkalle 50-åringen til avhør så snart som mulig.

Ny ulykke

— Vi må avklare helsetilstanden hans. Han kom på sykehus etter nok en trafikkulykke fredag, sier Nygård.

— Saken har fått enorm oppmerksomhet. Nå ønsker vi en god mulighet for å gjennomføre en åpen etterforskning. Han er mistenkt for å ha meldt fra om en alvorlig ulykke som kanskje ikke var så alvorlig. Saken har fått enorm oppmerksomhet. Vi vil avdekke det faktiske hendelsesforløpet, og sikre oss en etterforskning som gi oss en objektiv tilnærming, og sikre ham rettighetene han skal ha, sier Nygård.

— Mener politiet at han kjørte inn i autovernet med vilje, og med annen grunn enn å stoppe bilen?

— Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi ønsker få frem alle opplysninger i saken, gjennom ytterligere tekniske undersøkelser og informasjon fra siktede, svarer Nygård.

Siktelsen påtalemyndigheten refererer til er straffelovens paragraf 349:

«Med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder straffes den som ved ugrunnet rop om hjelp, misbruk av nødsignal eller liknende forsettlig eller uaktsomt volder skrekk blant et større antall mennesker, sammenstimling eller utrykning av politi, brannvesen, ambulanse, lege eller den væpnete makt, eller som medvirker hertil.»

Politiet sier 50-åringen er kjent med siktelsen.

Dette har skjedd Klokken 12.26 torsdag 11. mars ringte 50-åringen politiet i Agder og forklarte at han ikke klarte stoppe bilen, på motorveien mot Lillesand.

Bilen hadde løpt løpsk, og holdt opp mot 176 kilometer i timen.

Politiet ringte Toyota for å få råd. Før de rakk å ringe ham opp igjen, ringte mannen selv. Han forklarte at han hadde klart å stoppe bilen ved å kjøre i autovernet.

I ukene før hendelsen omtalte media bredt bremseproblemer med en del Toyota-modeller, da Toyota Norge kalte inn hele 23.000 biler.

4. og 5. mars rykket så 50-åringen bilde og annonse i Søgne og Songdalen budstikke, og ville ha 235.000 kroner for 2009-modellen, med presisering av at bremsefeilen ikke gjaldt hans modell.

Onsdag 10. mars skrev norske nettaviser hvordan amerikaneren James Sikes’ Toyota Prius skal ha løpt løpsk på motorveien i California i USA mandag 8. mars. Han ringte nødtelefonen, og fikk hjelp til å stoppe.