De norske bredbåndsleverandørene har delvis satt ned prisene, men i første rekke økt kapasiteten på bredbåndslinjen din til det mangedobbelte uten å øke pris.

Mens Telenors rimeligste ADSL-tilbud i november 2000 kostet 384 kroner måneden for 384 kilobits per sekund (Kb/s), får du nå deres billigpakke til 299 kroner måneden med 700 Kb/s. Det er en prisreduksjon på ca. 65 prosent målt i pris per Kb/s

Størst besparelse er det på tilbudene på høyere hastighet. Telenors erkerival NextGenTel tok 923 kroner måneden for 923 Kb/s for fem år siden — nå er det en pris på 398 kroner måneden for 3500 Kb/s.

- Prisene skal enda lavere

— Prisfallet kan vi henge på flere knagger, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom, og forklarer:

  • Stadig bedre teknologi gjør nye og høyere hastigheter mulig.
  • Teknologien og utstyret som trengs har rast i pris.
  • Konkurransen er blitt langt hardere.
  • Sterk vekst i tallet på brukere gir flere å spre kostnadene på for selskapene.

— Dette er en naturlig og forventet utvikling, og vi har ikke på noen måte nådd gulvet. Det er ganske sikkert rom for ytterligere prisfall. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se lavere priser enn her i landet, sier Aarønæs.

I tillegg, påpeker han, vil prisene falle som følge av at telemyndighetene fra nyttår tvinger Telenor til å redusere prisen konkurrentene må betale for å bruke kobbernettet til distribusjon.

Nye lavpristilbud

For dem som ikke trenger all verdens hastigheter, så er det nå flere leverandører av «billigpakker» med kapasitet fra 512 Kb/s inn. Mer enn nok for mange til vanlig bruk til lesing av e-post og surfing på nettet. Prisene er fra litt under 200 kroner til 300 kroner måneden.

Vær oppmerksom på at de fleste månedsprisene for ADSL betinger at du har et telefonabonnement fra før. Har du ikke det, skal Telenor ha ca. 70 kroner måneden for leie og vedlikehold av kobbertrådene inn i huset.

Skal du anskaffe ADSL, så er du avhengig av at en av leverandørene har sitt eget utstyr i den telefonsentralen du er tilkoblet, og at ledningslengden frem til der du vil ha bredbånd ligger innenfor ca. fire kilometer fra sentralen.

Derfor er det store variasjoner i hvem som kan tilby deg ADSL på de forskjellige stedene. I store befolkningssentra er det flere som prøver å kapre kunder, men er du litt ute i distriktet, er du heldig om du finner et par tilbydere.

Kabelnett og gjennom luft

Store kabelnett, som Canal Digital og UPC, leverer også bredbånd gjennom kabel-TV-tilkoblingen. Enkelte steder er det også mulig å få lynraske forbindelser gjennom optisk fiber.

Utenfor allfarvei er det også tilbud om tilknytning fra trådløse sendere. Du må da anskaffe deg en antenne for å ta imot signalene.

De nye mobiltelefonnettene, til Telenor og NetCom, kan også tilby deg bredbånd via mobiltelefonen - eller egne små kort som du stikker inn i PCMCIA-porten på den bærbare pc-en.

Mange steder er det nå trådløse soner - WLAN - slik du også kan etablere i ditt eget hus eller nabolag. Har du WLAN på den bærbare, kan du koble deg til. Noen har det som en gratis tjeneste, andre tar betalt for bruk.