Hvis du er villig til å jobbe dugnad og vil betale minst mulig, er Eidsvåg båtlag den beste løsningen .

Prioriterer du derimot å bruke minst mulig tid på annet enn egen båt og er villig til å betale for det, vil Hjellestad Marina eller Fagernes Yacht club være noe for deg.

I de forskjellige båtforeningene Bergens Tidende har fått kontakt med, er det ett svar som går igjen: «Ingenting ledig». Over 150 båteiere står på venteliste til de båtlagene og marinaene BT har vært i kontakt med.

— I år er det helt forferdelig. Vi har aldri hatt så stor pågang før, sier havnesjef Franz Marthinsson i Eidsvåg båtlag.

De har 240 plasser til rådighet, men ikke en eneste er ledig.

— Hos oss går plassene gjerne i arv, og det er minimal utskiftning. Og med lave priser i forhold til andre steder, er det ikke rart folk vil ha plass her.

Venter i flere år

Men også de noe dyrere marinaene har enorm pågang. I Hjellestad seilforening må en ut med 9000 i depositum, og minst 3500 i leie for sesongen.

— Prisforskjellen på oss og båtlag, skyldes at dette er en ren forretningshavn, og vi har ingen dugnad. De som har båtplass her kommer til duk og dekket bord, for å si det sånn, sier Svein Sandnes i Hjellestad marina.

— Per i dag har vi 62 på venteliste, og tar ikke inn flere. Jeg fikk en telefon senest i går fra en som hadde seilbåt, men ingen plass å ha den. Men det er lite vi kan gjøre med det. Hadde jeg hatt 1000 plasser, skulle det ikke vært noe problem å få solgt alle med bare en annonse, mener Sandnes.

Båteiere har stått på venteliste i marinaen siden 2001. Noen så langt tilbake som 1999.

— Det er svært lite utskiftning, forteller Svein Sandnes.

— Det var en som sa opp sin plass i fjor, ellers er det ingen som har trukket seg på mange år. Eneste grunnen til at vi har kunnet ta inn nye medlemmer, er at vi bygget ny brygge med ti plasser i fjor.

Sandnes har et klart råd til vordende båteiere:

— Skaff båtplass før du kjøper båt!

Og han oppfordrer samtidig Bergen kommune til å gjøre noe med situasjonen.

— Kommunen bør legge til rette for fritidsbåteierne. Dette er en viktig aktivitet i Hordaland og vi har en unik skjærgård. Den bør folk få mulighet til å oppleve, sier Svein Sandnes.

Ikke fritt frem

— Dette har blitt et problem nå. Folk kjøper båt før de har båtplass, og har dermed ikke noe sted å fortøye, og har kanskje heller ikke tenkt på hvor de skal ha båten om vinteren, forteller havnekaptein Gunvald Isaksen.

Hordaland er det fylket med klart flest båter registrert i småbåtregisteret, og har med 42.200 registrerte fritidsbåter over 12 prosent av alle registrert båter i Norge. Neste fylke på listen, Østfold, har 8500 færre registrert båter. Og mens båtprodusentene jobber på spreng for å dekke markedets behov etter nye båter, har marinaene fylt opp alle sine plasser. Over hundre båteier står nå på venteliste.

Havnekapteinen oppfordrer nå folk til å sikre seg båtplass før en kjøper båt.

— Men hva kan en gjøre når en allerede har kjøpt båt, og ikke finner båtplass?

— Jeg har dessverre ingen råd å gi i den situasjonen. Det er mange privat aktører og båtforeninger, det eneste jeg kan si er at folk må kontakte dem.

Han påpeker at det ikke er tillatt å fortøye utenfor annen manns eiendom, og at det er privatpersoner som eier mye av strandlinjen.

BÅT TIL BEGJÆR: John Magne Lilleskare (til h.) har brukt rundt en halv million på denne Selby 27 fra 1981. Siste store investering er ny motor på 240 hester, og mekaniker Haavard Hagen (t.v) ved Bjordal & Madsen gjør den tyngste jobben.<br/>Foto: BJØRN DJUPVIK